Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Iskanje prireditev
Posebnosti
Akcije TVU 2019
Izvajalci
TVU v številkah

Promocijsko gradivo TVU


Dan, tu okoli nas
Izvajalec: Višja strokovna šola za kozmetiko in velnes Ljubljana
PRIREDITEV: Prireditev TVU

Naslov prireditve: Dan, tu okoli nas
Kratek opis: Uporaba zdravilnih rastlin za zdravljenje in lajšanje bolezenskih stanj in znanja o delovanju posameznih zdravilnih rastlin so se razvijala vzporedno z razvojem človeštva. Na travnikih, v gozdovih in ob vodah rastejo dragocene zdravilne rastline in rastline za hrano. Super živila rastejo pred našim nosom. Sposobnost, da jih najdete, prepoznate in uporabljate, je del tradicionalnega in preverjenega ljudskega zdravilstva. Jih znate prepoznati in uporabiti tudi vi?

Tudi danes je med nami vedno bolj prisoten trend, pridelave, predelave in uporabe zelišč in divje hrane (v zdravilstvu, v farmaciji, medicini, kozmetiki, velnesu, kulinariki..). Prav zato smo dan poimenovali DAN, TU OKOLI NAS. Dan kot vsak drug, vendar poseben, neponovljiv in pomemben. Izkoristimo ga!

Tu, okoli nas se nahaja veliko znanja, spretnosti…, ki lahko prispeva k našemu znanju za več zdravja, dobrega, počutja, vitalnosti, dolgoživosti…Delimo ga! Samo tako bo naše znanje pravo. In nenazadnje, naredimo nekaj zase, za našo družino, prijatelje, sorodnike, znance…

Program dne bo naslednji:

8.30 – 11.00
IZ DOMAČE PEKARNE
/ Mara Podržaj in Ema Perme /
Naučili se bomo peči domač in predvsem zdrav slasten kruh. Več vrst, ki ga bomo pokušali z zeliščnimi namazi, ki jih bo pripravila skupina Amande Špehar in Katje Erdelja.

09.00 – 10.00
JOGA OBRAZA
/ Nina Vodeb (http://www.beautyfityoga.com ) /
Želite, da bi vas drugi spraševali, kaj počnete, da tako dobro izgledate?
Skozi vadbo obrazne joge bomo zbudili obrazne mišice, za katere do sedaj niste vedeli, da jih imate.
S posebnimi vajami bomo naredili fitnes obraznih mišic, razgibali hrbtenico in končali s samomasažo obraza ter na koncu obraz osvežili s cvetličnim hidolatom.
Občutili boste kaj pomeni imeti živ obraz.
Z jogo obraza pospešimo cirkulacijo v najglobljih plasteh kože. Tako se poveča proizvodnja kolagena in elastina, toksini se hitreje izločajo, koža pa postane bolj prožna in sijoča. Gibanje obraznih mišic sprosti napetosti v mišicah in mimiko, ki je posledica stresa ter različnih emocij. Tako odpravimo glavobole, izboljšamo koncentracijo in uravnovesimo hormonski sistem.
Joga obraza je pot spoznavanja sebe tako na fizični kot na in čustveni ravni.

10.00 – 11.00
101 ZELIŠČ ZELIŠČARICE TEREZIJE NIKOLČIČ
/ Terezija Nikolčič (http://www.caji-hedera.si/) /
Raziščite čudežni svet zelišč s prvo uradno slovensko zeliščarico Terezijo Nikolčič! Narava je večni vir življenja. Ko je človek iz davnine iskal hrano za golo preživetje, je bil vedno tesno v stiku z naravo. Spoznaval je koristne rastline in se z njimi hranil. Pri svojih boleznih je preizkušal zeli, spoznaval njihovo moč in delovanje. S tem si je lajšal tegobe in tako je še danes, kajti zdravljenje z zdravilnimi rastlinami ostaja večno.
Gospa Nikolčič bo predavala o sestavi zeliščnih mešanic. Obenem bo predavala tudi o sajenju zelišč in pridelavi zelišč in vam predstavila v živo SMILJ, rastlino Nesmrtnosti (imortela).
Na koncu bomo izmenjali semena in sadike v Zeliščni in zelenjavni tržnici sadik in semen.

11.00 – 11.30
IZ VSŠKV KUHINJE – IZDELAVA ZELENJAVNIH SIRNIH NAMAZOV
/ Amanda Špehar in Katja Erdelja (študentki 2. letnika programa velnes, predmet Kulinarika in vitalnost) /
Skupaj s študenti bomo pripravili nekaj zeliščnih namazov in jih seveda okušali s kruhom, ki ga bomo spekli skupaj z Emo in gospo Maro in izmenjali recepte. Pri tem bomo upoštevali pravilo: "Več glav, več ve!"
Zraven bomo srkali zmešančke iz sadja in zelenjave.

11.30 – 13.00
NARAVNI RITUALI ZA NEGO OBRAZA, TELESA IN DUHA – PRIPRAVA HIDROLATOV
/ Anamarija Pažin Morović; Laurus Slow Spa (http://www.laurus-studio.com) /
Udeleženci se boste naučili osnov aromaterapije; Izdelali bomo tudi nekaj izdelkov iz eteričnih olj in hidrolatov, ki jih boste lahko odnesli s seboj domov, dobili pa boste tudi par receptov za ustvarjanje aromaterapevtskih proizvodov doma.

13.30 – 15.00
IZ VSŠKV KUHINJE – ENOSTAVNE JEDI IZ ZELENJAVE, RIŽA IN MOKE
/ Amanda Špehar in Katja Erdelja (študenti 2. letnika programa velnes, predmet Kulinarika in vitalnost) /
Najprej bomo poskusili slastno zelenjavno juho z zelišči, ki jo bodo skuhali študenti. Seveda s kruhom, ki ga bomo spekli z Maro in Emo.
Sledi timsko kuhanje jedi. Kuhali bomo skupaj. Kaj? Naj ostane skrivnost in presenečenje
Zraven bomo pili čaj iz vrtnic, limonske trave in limete.
V skupino se bo vključila tudi Anamarija Pažin Morović, znana aroma terapevtka iz Hrvaške. Lahko jo boste spraševali vse, kar vas o aromaterapiji zanima.
V skupino se bo vključila tudi Palmina Erceg, fitofarmacevtka in strokovnjakinja za masaže, pedikuro.

15.00 – 16.00
ŠENTJANŽEVKA – zdravilna rastlina leta 2019 po NHV Teofrast
/ Francka Čuk /
V juniju, ko ima sonce največ moči, se na suhih obronkih in v svetlih gozdovih na apnenčastih tleh zablešči šentjanževka (Hypericum perforatum).
Pravijo, da nobena roža ne vpije toliko žarkov in ne vrne človeku toliko, kot prav ona. Že iz davnine so jo šteli med čarne in zdravilne rastline. Je grmiček z majhnimi listki, posejanimi z navideznimi luknjicami, ki so v resnici žleze z eteričnim oljem. Če živo rumeni cvet zmečkamo, se pocedi rdeči sok, ki je osnova bajkam in pripovedkam.
Kres in krst sta tako podobni besedi, da ni bilo težko pripisati rastlini ime po Janezu Krstniku, ki goduje 24. junija (Šentjanž), ko se najbolj razcveti. Tako so enostavno prekrili kresna poganska praznovanja.
Skupaj bomo izdelovali macerate in tinkture iz posušenih cvetov. Te boste lahko tudi odnesli s seboj.
Zraven bomo pili čaj iz šentjanževke in mete.

16.00 – 17.00
IZ VSŠKV KUHINJE - PEKA ZDRAVIH SLAŠČIC
/ Amanda Špehar in Katja Erdelja (študenti 2. letnika programa velnes, predmet Kulinarika in vitalnost) /
Pripravili bosta osvežilno slaščico.
Zraven bomo pili čaj za več energije in vitalnosti.

16.00 –17.00
VELNES PRI NAS DOMA - Kneippove terapije na našem vrtu
/ Maja Artenjak, Kneipp društvo Vrhnika in Terezija Nikolčič, Hedera /
Pripravili bomo potrebne pogoje za organizaciji Kneipp terapij na domačem vrtu: hoja po travi, oblivke nog, oblivke rok in namakanje rok, štorkljanje po vodi, oblivke obraza za več lepote in mladostni videz, za pogumne senena sauna…
Zraven bomo pili čaj za več energije in vitalnosti.

17.00 – 18.00
MODROSTI IN SKRIVNOSTI ZA OHRANJANJE MLADOSTI
/ Marija Orel /
»Vsi smo na istem vlaku - na vlaku, ki drvi proti končni postaji. Zakaj bi se gnetli v nabito polnem vagonu s težkimi nahrbtniki na ramah, če lahko prestopimo v udoben kupe, kjer bomo lahko nahrbtnike odložili, se sprostili in uživali v udobni vožnji«, pravi, Marija Orel.
Predstavila bo vaje, ki jih je enostavno narediti, imajo pa izjemen učinek na naše zdravje, dobro počutje, lepoto in vseživljenjsko dolgoživost.
Zraven bomo pili čaj iz vrtnic, limonske trave in limete.

18:00 - 19:00
JOGA IN TEHNIKE DIHANJA
/Tamara Pavlovič/
Vabimo, da se nam pridružite v osebni izkušnji joge, ki je zaradi pozitivnih psiho-fizičnih učinkov blagodejna za vsakogar izmed nas.
Dobrobiti, ki nam jih prinaša joga so:
• zdravo, gibčno in prožno telo,
• aktiven spomin in dobra koncentracija,
• notranji mir,
• radost in dobri medsebojni odnosi.
Naučimo se dihati zdravo in polno!
Vedno znova se izkazuje, da je vadba potrebna za ohranjanje psiho-fizičnega ravnovesja: izboljša se naše dobro počutje, izboljša se kakovost našega življenja in odnos do sebe in drugih.
Jogo bomo izpeljali na spodnjem vrtu VSŠKV in Glotte Nove.
Opomba: S seboj prinesite armafleks podlogo. Priporočamo lahkotno športno oblačilo in obutev. V primeru dežja aktivnost odpade.

20.30 – 22.00
ŠAKTI, ZVOČNI VELNES POD ZVEZDAMI – zvočna gong kopel in vaje Shakti plesa
/ mag. Tea Smonker /
Šakti (Adi Shakti je v hindujski mitologiji enovita ustvarjalna moč duha - prvobitna moč kreacije) - zvočni velnes je druga beseda za globoko sprostitev in kreiranje nove kvalitete življenja. Šakti vibracijo lahko usmerjamo na vse nivoje svojega življenja in deluje kot razbremenitev negativnega stresa, krepitev odpornosti, pomlajuje, izboljšanje stika s seboj in drugimi ljudmi.
Naše druženje bo potekalo v zvočni gong kopeli z vajami Shakti plesa.
Vaje raztezanja in prostega plesa nas bodo povezale v skupno vibracijo in obudile vašo šakti energijo. V nadaljevanju se bomo sprostili v zvočni gong kopeli. Z igranjem na gonge, himalajske pojoče posode, kristalni posodi in druga glasbila in nas bo vibracija AUM (OM) bo popeljala v enost z zvokom, ki vas preplavi z energijo radosti in globoke sprostitve. Za vaje ni potrebno predznanje. Udeležba v aktivnosti je primerna za vse starosti, za moške in ženske.
Pridite 10 minut prej, da bomo pričeli točno ob uri! S seboj prinesite armafleks podlogo za ležanje, toplo oblačilo, lahko spalno vrečo (dekico za pokrit), mali vzglavnik.
Zvočno kopel bomo izpeljali na vrtu VSŠKV (GN).
Po končani kopeli bomo pili domači čaj. Priporočamo se za vaš prispevek, dobrih domačih piškotov za ob čaju.
V primeru slabega vremena dogodka ne bomo realizirali.

---
OPOMBE:
1. Na dan pridite športno oblečeni. Ni ga čez dan brez omejitev.
2. Če imate na vrtu kaj zelišč, dišavnic, zelenjave,…odveč, prinesite s sabo.
3. Ta dan bomo poklanjali in izmenjevali sadike zelišč in semen (VSŠKV zeliščna tržnica). Prinesite odvečne sadike (lahko tudi rastline) in semena s seboj. Prosim, če rastline in semena označite.
4. Udeleženci se lahko udeležite posamezne akcije ali celotnega dne!
5. Z nami bo tudi Nika Mirt, diplomantka VSŠKV in strokovnjakinja za ličenje. Lahko si boste privoščili svetovanje s področja ličenja in se tudi naličili za ta dan.
6. Z nami bo tudi Palmina Herceg, fitofarmacevtka, maserka in pedikerka iz Zagreba. Lahko si boste privoščili hitro masažo vratu.
7. Udeleženci se lahko prijavite na posamično akcijo ali na cel dan.

Prijave na: tvuvsskv@gmail.com


Vodja: Jelica Pegan Stemberger
Telefon: 01 5200 670
E-pošta: tvuvsskv@gmail.com
Ostali sodelujoči: Glotta Nova, Društvo Kneipp Vrhnika
Zadnji popravek: 17.05.2019, 23:25:51

TERMINI
1
Datum prireditve: 
25. 5. 2019
Ura: 08:30 - 22:00
Naslov: VSŠKV, Ulica Carla Benza 1, 1000 Ljubljana
Država: SlovenijaObčina: Ljubljana
Zadnji popravek: 03.05.2019, 01:48:28

 Št. prikazov te prireditve: 99
 Št. prikazov vseh prireditev: 250.807

  Promocija izpisane prireditve
  Uporabite Facebook za promocijo te prireditve (če se slikica ne prikaže, še 1x odprite):


  Spletni naslov izpisa:
  

 Informativni zemljevid (glede na podatke, napisane v naslovu termina prireditve)
Prikaži vecji zemljevid


 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Koledar prireditev TVU

Danes | Jutri | Pojutrišnjem

Posebnosti:
Radijske in TV oddaje
Odprti telefoni
Spletne strani
Zunaj Slovenije

Kaj se dogaja v TVU 2019?

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
  Na prvo stran TVU! Andragoški center Slovenije Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti  
 

(C) 1996-2019 Andragoški center Slovenije, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 13:35
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik

 

 
rank tracker