Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 1998
Projektni svet za pripravo programa Usposabljanje varuhinje/negovalke , Ljubljana

TVU soustvarjamo

Osebna izkaznica TVU-EBIS

Naziv projekta:
Teden vseživljenjskega učenja v Jugovzhodni Evropi 
Lifelong Learning Week in South-Eastern Europe
 

   

Kratki naziv: TVU-EBIS

Časovni okvir:
2000-2003
Krovni projekt: Izobraževanje odraslih v Jugovzhodni Evropi (Pakt stabilnosti)
Spletna stran:
http://www.inebis.com

Koordinator:
Inštitut za mednarodno sodelovanje pri Nemški zvezi ljudskih univerz (IIZ/DVV, zdaj
dvv international), Bonn, Nemčija
Partnerske države: Albanija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Makedonija, Slovenija, Srbija in Črna gora, Romunija.

Vsebina: prenos slovenskih izkušenj in znanja, pridobljenih z organiziranjem TVU, v države Jugovzhodne Evrope; individualne konzultacije ter skupne dejavnosti; medsebojna izmenjava pridobljenih izkušenj.

Opis: Andragoški center Slovenije je bil v okviru projekta EBIS nosilec prizadevanj za uveljavitev festivalov učenja v Jugovzhodni Evropi. Leta 2000 smo gostili predstavnike partnerskih držav, jim predstavili zamisel festivala učenja ter jim posredovali naše znanje in izkušnje. V nekaterih okoljih so tej pobudi sledili obotavljaje, saj so bili njihovi nekdanji sistemi izobraževanja odraslih porušeni (na primer v Bosni in Hercegovini ter Srbiji) ali pa sploh niso bili razviti (na primer v Albaniji). V naslednjih letih smo nekaterim državam nudili individualno svetovanje pri vzpostaviti njihovih festivalov in do leta 2003 so vse sodelujoče države ob finančni podpori iz Pakta stabilnosti organizirale svoje festivale učenja. Večina se jih je po našem vzoru odločila za koncept tedna vseživljenjskega učenja. Vrhunec triletnih prizadevanj je bil prvi skupni, regionalni festival učenja, organiziran v Skopju, oktobra 2003. Obsegal je: strokovno srečanje na regionalni ravni z naslovom Vseživljenjsko učenje, izobraževanje odraslih in zaposljivost; srečanje na politični ravni, ki se je zaključilo s podpisom skupne deklaracije o akcijskem načrtu za prihodnji razvoj izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja v regiji; sejem izvajalcev in udeležencev izobraževanja odraslih iz sodelujočih držav; predstavitev uspešnih posameznikov in projektov - Slovenijo je zastopala video-predstavitev treh primerov dobre prakse medkulturnega in obmejnega sodelovanja, sprejemanja drugačnosti in zaposlovanja.

Rezultati: festivali učenja v vseh sodelujočih državah; prvi regionalni festival učenja v Jugovzhodni Evropi; publikacija s predstavitvijo festivalov učenja v sodelujočih državah ter publikacija o prvem regionalnem festivalu učenja.

Dejavnosti po zaključku projekta: Drugi regionalni festival učenja za Jugovzhodno Evropo, oktobra 2006, organiziran sočasno s festivalom učenja v Bosni in Hercegovini v obliki mednarodne konference Vseživljenjsko učenje in izobraževanje odraslih - ključni dejavniki za ekonomski in družbeni preporod Jugovzhodne Evrope.


 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2024 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik