Slovenska različica English version Teden vseživljenjskega učenja
PU Radeče
Video produkcija
Glas učečih se
Foto in video utrinki
Publikacija

Publikacija Študijski krožki kot prispevek k razvoju lokalne skupnosti je plod sodelovanja in povezovanja med študijskimi krožki, ki pod okriljem ACS letos praznujejo dvajsetletnico delovanja. Primeri dobre prakse v njej sporočajo, da majhna skupina pod določenimi pogoji lahko prispeva k razvoju, čeprav se razvoj danes pričakuje predvsem od države, podjetij ali, recimo, Evrope.

 Knjižica je bila izdana v okviru mednarodnega projekta EPUO, točneje njegovega dela Parada učenja. Slednji promovira učeče se skupnosti, zato je dal priložnost tudi za srečanje študijskih krožkov. Ob zaključku Parade učenja so srečanje na Magolniku v občini Radeče in izid knjižice organizirali in omogočili Javni zavod Kulturno turistični rekreacijski center Radeče (JZ KTRC Radeče), Zavod za gozdove Slovenije in Pahernikova ustanova, ki je podprla njen tisk.

O čem omenjena publikacija govori? Predstavljenih je dvajset primerov gospodarskega udejstvovanja nekoč in danes. Govor je torej o gospodarski zgodovini in potencialih za razvojni preboj, ki so se jih že lotili študijski krožki v zelo različnih okoljih po vsej Sloveniji.

Majhne skupine so tudi teoretsko utemeljena organizacijska oblika razvoja. Niso torej le prva faza oblikovanja skupnega cilja in mobilizacije zanj zagretih ljudi, ampak so zaradi svojih uspehov in delovanja, skladnega z lokalno kulturo, prejeli že mnogo občinskih, medobčinskih in nacionalnih nagrad za izobraževanje. Eden zadnjih, prejemnik domžalske občinske nagrade, Študijski krožek Slamnikarstvo, je predstavljen v omenjeni knjižici, kjer lahko preberete tudi o krompirju v Šenčurju, o gribeljskem žbulu (čebuli iz Gribelj v Beli krajini), o žagah in mlinih v okolici Vuzenice, o Solčavskem gorskem lesu in Gozdni učni poti v Železnikih, o Topolovški poti na Livku in tamkajšnjih razvojnih prizadevanjih ter mnoge druge zanimive primere. Mnogim bralcem znan bo evropski projekt, s katerim je šest študijskih krožkov, prineslo v Radeče ne le sredstva, ampak tudi nova znanja, kulturo dialoga in razvoj v njegovem najbolj žlahtnem pomenu.

Hvala torej izdajatelju, JZ KTRC Radeče, in sodelujočim, da so poleg izvedbe inovativnih krožkov zmogli tudi nabor opisov v knjižici, ki vsekakor zasluži branje ter bo morda vir idej za prihodnje desetletje. Knjižica je na voljo v knjižnici ACS ter na JZ KTRC Radeče (E: marija.imperl@ktrc.si).

Iz e-Novičk ACS  julij/avgust 2013; avtorici: Mateja Pečar in dr. Nevenka Bogataj


 << Nazaj

 Sodelujemo z:  

 


Diseminacija
Obveščanje politikov, strokovnjakov in najširše javnosti o projektnih dejavnostih in izidih: diseminacija
e-kotiček

Dostopajte do aktualnih informacij na področju e-izobraževanja: e-kotiček.

Arhiv

Dostop do arhiva:
- Parada učenja 2013
- Parada učenja 2014

Facebook

Pridružite se nam na FB strani projekta TVU

Projekt PU

koordinira:

 
s podporo:



     
 

(C) 2012-2024 ACS, datum zadnje spremembe: | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
Vsebinska zasnova in urejanje: mag. Zvonka Pangerc Pahernik

 

 
rank tracker