Select Page

Odprtje Tedna ljubiteljske kulture bo festival ‘Sredi zvezd’ v Domu II. slovenskega tabora Žalec, v soboto, 14. maja. Več >>

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) pripravlja v Tednu ljubiteljske kulture (TLK) v torek, 17. 5. 2016, ob 19.00, v Cankarjevem domu okroglo mizo in razpravo na temo pozitivnih vplivov petja v zboru ali skupini na zdravje posameznikov, njihovo počutje in dobrobit celotne družbe. Na njej bo med drugimi sodelovala Monika Weise, predstavnica mreže pojočih bolnic (Singing Hospitals) iz Nemčije, ki bo predstavila projekt pojočih bolnišnic (Singing Hospitals). Njegovi rezultati kažejo, da v pojočih bolnišnicah pacienti hitreje in bolje okrevajo. Na okrogli mizi bodo razmišljali še o možnem prenosu te prakse v Slovenijo (v smislu preventive in rehabilitacije), o socialnih vidikih petja v zboru ter o psiholoških procesih pri petju in učinkih petja na sistem vrednot.

Okrogla miza je del programa vseslovenskega Tedna ljubiteljske kulture (TLK) , ki ga tretje leto zapored pripravljata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenije, med 13. in 22. majem 2016 pa bo združil okrog 1.000 kulturnih dogodkov po Sloveniji in zamejstvu. 17. maj je posvečen akciji Učenje in kultura z roko v roki, kjer se povezujejo s Tednom vseživljenjskega učenja (TVU).

ikona_link_graySeznam dogodkov akcije
v koledarju prireditev TVU 2016 >>

ikona_akcija2016_uk_1Povezanost učenja in kulture bo 17. maja izpostavljena v Tednu ljubiteljske kulture (TLK, 13.–22. maj) z dogodki, ki
bodo potekali pod geslom Učenje in kultura z roko v roki.

ikona_akcija2016_uk_2Ozaveščanje javnosti o razširjenosti, kakovosti in pozitivnih vplivih ljubiteljske kulture na sodobno družbo. Ustvarjanje v ljubiteljski kulturi je med najbolj razširjenimi modeli vseživljenjskega učenja.

ikona_akcija2016_uk_3Izpostaviti in predstaviti kakovost in množičnost preko 107.000 kulturnih ustvarjalcev, ki svoj talent, čas in energijo namenjajo ljubiteljski kulturi ter tako bogatijo sebe, lokalno okolje in družbo.

ikona_akcija2016_uk_4Predstave, dnevi odprtih vrat, razstave, razprave, javne vaje in drugi dogodki.

ikona_akcija2016_uk_5Vabljeni vsi, ki ste povezani s kulturo – društva in zveze, zavodi, posamezniki, šole, vrtci, lokalne skupnosti, muzeji, knjižnice in izobraževalne ustanove –, da se s svojimi aktivnostmi pridružite dogajanju. Dogodke prijavite na
www.tlk.jskd.si.

ikona_akcija2016_uk_6TLK pripravljata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Slovenije. Akcija Učenje in kultura z roko v roki je nastala v sodelovanju z ACS in mrežo TVU.

ikona_akcija2016_uk_7Mag. Urška Bittner Pipan
T: 041 594 547
E: urska.bittner@jskd.si
http://tlk.jskd.si