Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2009
Faila Pašić Bišić z Jesenic

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja

Priznanje posameznikom/-cam za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja 

Jana Košir iz Ljubljane
 
Ko volja ojekleni

Dobitnica priznanja Jana Košir je odraščala v okoliščinah, v kakršnih se rojeva kriminal. Njena brata sta na prestajanju kazni, Jani pa je uspelo ubrati drugo pot. V družini je bil doma alkohol, telesno nasilje in duševna zloraba sta bila nekaj vsakdanjega.

V šoli je bila tarča posmeha. Bila je drugačna. Oba starša sta namreč gluha, zato se je govoriti učila postopoma, na ulici, v vrtcu in seveda v šoli. Pomagale so ji tudi knjige. Mati je delala v knjigoveznici, zato je bilo na srečo doma vedno dovolj knjig. Še danes z navdušenjem sega po njih. V otroštvu pa so jo morda celo rešile, saj so v njej prebudile željo, da bi bilo znanje, ki se skriva v njih, tudi njeno. Vrstnikom se je zdela čudna, ker je marsikatero besedo napak naglasila ali je ni znala pravilno uporabiti, toda njena vedoželjnost je razlike čedalje uspešneje premagovala.

Ne le 'normalne' govorice, tudi govorice rok se je morala naučiti. Postala je 'desna roka' svojih staršev, kar je terjalo od nje odgovornost odrasle osebe. Veliko breme za otroka, a ga je lažje nosila, ker se je zavedala, da je nekomu potrebna in ji je to vlivalo občutek lastne vrednosti.

Kljub temu je pod težo bremen ob koncu osemletke pri učenju omagala in se zaposlila. Želja po znanju pa ni usahnila; tudi sodelavci so jo spodbujali, naj dokonča šolo. Ko je zbrala dovolj poguma, je prišla tudi pomoč. Podprli so jo na Centru za socialno delo, v šoli za odrasle, dokler niso prišli prvi uspehi in priznanja.

Dokončala je osnovno šolo in se vpisala v program za živilske delavce - slaščičarje, kjer je dosegla same odlične ocene; z odličnimi je končala tudi srednjo agroživilsko šolo, program trgovec. Pridobila je poklic prodajalke in prejela priznanje kot najboljša učenka. Ob delu je obiskovala tečaje angleščine in računalništva. Njena zagnanost je postala nalezljiva; za nadaljnje izobraževanje je navdušila tri sodelavke in prepričala brata, da se je vpisal v program za pridobitev poklica.

Njeni izobraževalni načrti pa še niso izpolnjeni; v življenju ima namen še veliko doseči in glede na jekleno voljo, ki jo je pokazala doslej, ji bo to prav gotovo tudi uspelo.
 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2024 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik