Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2003
János Göncz iz Lendave

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja

Priznanje skupini za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja 

Ansambel Trutamora Slovenica iz Ljubljane
 
Zvočni sprehodi po slovenskih pokrajinah

Ansambel Trutamora Slovenica je dobitnik priznanja za več kot dvajsetletno raziskovalno, učno in koncertno dejavnost. Voditeljica skupine je dr. Mira Omerzel Terlep, etnomuzikologinja in raziskovalka vplivov zvoka na živa bitja. Že od prvih korakov na poti odkrivanja slovenske ljudske zvočne zakladnice ji stoji ob strani Matija Terlep, na koncertnih odrih in zvočnih delavnicah pa so se jima pridružili mnogi drugi izvajalci, med katerimi je bil prav kmalu tudi njun sin Tine Terlep. Pred štirinajstimi leti je postala stalna članica ansambla pevka in inštrumentalistka Mojka Žagar.

Ime (trutamora), ki so si ga nadeli, je prav tako kot glasba, ki jo izvajajo, vzeto iz ljudske zakladnice; gre za simbol v obliki zvezde - pentagrama, ki so ga naši predniki risali na končnice zibk, da bi novorojenca obvarovali pred moro (boleznijo, smrtjo, zlimi silami). Njihov namen je torej polagati izvirno ljudsko glasbo še v zibel najmlajši generaciji, "da bi se s poznavanjem lastnega izročila ubranila muk (more) kaotičnega iskanja lastne identitete."

Trio deluje kot kustos ljudskega zvoka. S pomočjo arhivskih in terenskih posnetkov poustvarja glasbeno izročilo minulih stoletij. Delo skupine temelji na nenehnem lastnem učenju, saj je bilo skrivnosti izdelovanja predklasičnih inštrumentov in igranja nanje moč spoznati in se jih naučiti le pri ljudskih umetnikih. 

Mira in Matija sta obredla vse slovenske pokrajine in prisluhnila tamkajšnjim pevcem in godcem. Zbirala sta izvirna, včasih že močno poškodovana glasbila in jih rekonstruirala ali poskrbela, da so bili narejeni zvesti posnetki izvirnikov. Na ta glasbila člani ansambla seveda igrajo, zato so se tudi igranja učili na terenu. Zdaj so vsi trije mojstri na zbirki inštrumentov in zvočil (oprekelj, cimbale, drumlice, citira, brunk ula, okarina, bumbas, trstenke, šurla, harfne, violinske in kitarne citre, tamburice ter pojo ča šaga, drumlica, buča, lončeni bas, glavnik, bršljanov list'), nenehno pa se uče tudi novih tehnik in ljudskih načinov petja - od enoglasja, do petglasnega petja 'na štrko', grlenega petja. Z nizom koncertnih študij in izdanih plošč želijo člani ansambla Trutamora Slovenica ponuditi sodobnim poslušalcem zvočni sprehod skozi raznolikost pokrajin v Sloveniji - deželi na prepihu evropskih kultur.
 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2024 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik