Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2004
Študijski krožek Ohranjanje dediščine iz Pirana

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja

Priznanje posameznikom/-cam za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja 

Marina Brezar iz Črnomlja

Predlagatelj: Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj 

Dobitnico priznanja, Marino Brezar, odlikujejo dosežki na področju temeljnega formalnega izobraževanja in tudi na področju, ki zadeva bogatitev znanja drugih. Kot Romkinja je odraščala v učno nespodbudnem okolju, vsa učna gradiva pa so ji bila na voljo le v oddaljenem Središču za samostojno učenje, saj dostopa do spletnih učnih gradiv ni imela. Kljub temu je razvila izrazito ustvarjalni, povezovalni in dejavni življenjski slog, ki je zgled in spodbuda mnogim, še posebej pa pripadnikom romske skupnosti v Beli krajini, ki ji pripada.
 
V formalno izobraževanje se je vnovič vključila ob vpisu v program Osnovne šole za odrasle. Po uspešnem zaključku se je predlani vpisala še v program poklicnega izobraževanja, da si pridobi poklic prodajalke. Poleg tega nenehno pridobiva nova znanja tudi na jezikovnem področju ter za potrebe kulturnih dejavnosti. Svoja znanja in veščine posreduje širši skupnosti v romskem društvu Vešoro, pa tudi v programih ZIK Črnomelj. Njena vloga sodelujoče pri bogatitvi znanja drugih se kaže še na mnogih drugih področjih. Deluje kot mentorica romskega jezika v programu Osnove romščine za strokovne delavce, v župniji pomaga prevajati molitvenik v romski jezik, sodelovala je pri pripravi zbornika Poklicno informiranje in svetovanje za Rome ter pri oblikovanju Refleksije na izsledke raziskave, objavljene v publikaciji Sprejemanje različnosti – korak do pravične družbe. Sodelovala je pri nastanku zbirke belokranjskih romskih pravljic, vodila je nacionalno dvojezično prireditev ob zaključku Evropskega leta enakih možnosti za vse (ELEM 2007) ter pripravljala gradivo za Romsko-slovenski slovar, ki je izšel konec preteklega leta.
 
Marina je dejavna na glasbenem (petje, igranje instrumentov), plesnem in literarnem področju (pisanje, prevajanje, poučevanje ipd.), kar pomembno prispeva k ohranjanju romske kulture, jezika, navad in običajev. S svojo povezovalno vlogo in posredovanjem znanja o romskem jeziku in romski kulturi veliko pripomore k medsebojnemu razumevanju med manjšino in večinskim prebivalstvom, pa tudi k premagovanju strahu in preseganju predsodkov oziroma zakoreninjenih predstav o Romih.
 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2023 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik