Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2010
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja

Priznanje skupini za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja 

Študijski krožek Mala Gora – Kraj lepih spominov in trdega dela

(mentorica: Kristina Valič; člani: Tanja Bratina, Andrej Kompara, Bogdan Lozar, Meta Rustja, Dragan Vodopivec, Jožko Vodopivec)
Predlagatelj: Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina 

Člani študijskega krožka Mala Gora so od samega začetka vedeli, kaj želijo skupaj početi in doseči. Zastavljeni cilji so jih vodili do končnih uspehov, ki so jih lahko predstavili tudi javnosti. Naleteli so na odobravanje in spoštovanje s strani krajanov in tudi širše okolice. Vse to pa jim ne bi uspelo, če jih ne bi ves čas vodila želja ohraniti ljudsko izročilo in ga predati sedanjim in naslednjim rodovom, in če skupina ne bi bila tako vsestranska in zavzeta, da svoje delo opravi dobro, pa čeprav mora za to nenehno pridobivati nova, marsikdaj tudi prav posebna znanja in veščine.

Mentorica je pobudam skupine, ki je starostno in izobrazbeno precej heterogena, na trenutke le stežka sledila, saj so se med člani nenehno rojevale nove zamisli in želje. Da bi ohranili spomin na nekdanje čase, so se najprej lotili usvajanja novih znanj na področju fotografije. Edina zares velika ovira, ki so jo morali skupaj premagovati, je bilo usklajevanje časa med člani krožka. Vendar jim je tudi to uspelo.

Usvajanje znanj s področja fotografije je utiralo pot vedoželjnosti in ustvarjalnosti na različnih področjih. Zastavljenim ciljem so sledili tudi s preučevanjem zgodovinske in etnografske literature, svoje znanje o planoti Mala Gora kot posebnosti Vipavske doline pa so spopolnjevali v pogovorih z najstarejšimi vaščani, ki so jih povabili tudi v krožek, da so svoje spomine in posebna, že skoraj pozabljena znanja, delili z vso skupino. Člani krožka so svoje fotografije, zbrano etnografsko gradivo, ugotovitve in izdelke predstavljali krajanom in tudi širši javnosti na prireditvah in razstavah.

O razstavah kmečkega orodja in starih fotografij ter o – zdaj že tradicionalnem – velikonočnem pohodu na Malo Goro, so poročali različni mediji. Zbrano gradivo so izdali v posebnem zborniku, izdali so tudi nekaj najlepših razglednic svojega kraja, pripravili glasbeno zgoščenko ter na stojnicah razstavljali ročne izdelke. Študijski krožek je s svojim delovanjem tako pomembno pripomogel k razširitvi učne in kulturne ponudbe v Kamnjah.

Začetna pomoč strokovnjakov in samostojno učenje s pomočjo literature sta članom krožka omogočila pridobiti vrsto novih znanj – največ na področju fotografije, tradicionalnih obrti in veščin kmečkih opravil, spoznavanja procesa priprave zbornika, drugih tiskovin ipd. Ob tem pa so vsi člani tudi osebno napredovali, se mojstrili v veščinah sodelovalnega učenja in ustvarjanja ter pridobivali nove izkušnje, kar je opazila tudi okolica, ki je delo krožka vsako leto bolj zavzeto sprejema in spoštuje.
 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2024 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik