Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2005
mag. Silvo Šinkovec iz Ljubljane

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja

Priznanje posameznikom/-cam za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja 

mag. Darko Šarac iz Ljubljane

Predlagatelj: prof. dr. Andrej Pogačnik, predstojnik katedre za prostorsko planiranje ter interdisciplinarnega podiplomskega študija za prostorsko in urbanistično planiranje pri FGG Univerze v Ljubljani 
»Magistrske naloge sem se lotil zato, ker to, da ostane nekaj nedokončano, ni v skladu z mojo osebnostjo, pa tudi zato, ker moj cilj ni bil le magisterij, ampak da za sabo pustim nekaj, kar bo pomembno za širšo skupnost, pa tudi za moje vnuke.«

Darko Šarac je kulturi učenja zavezan tako rekoč vse življenje. Magistrskega študija se je lotil proti koncu karierne poti, a ga je moral zaradi spremenljive narave dela (kot arhitekt je bil zaposlen v vojski) opustiti. V osemdesetih letih je bil predčasno prisilno upokojen in tedaj v dokončanju magisterija ni videl nikakršnega smisla več. Voljo do študija mu je dala osamosvojitev, svoboda, v kateri ni bil več politično zaznamovan in izključen iz javnosti.

V javno življenje se je začel vključevati prek društev, pri tem pa so mu pomagala mnoga znanja, veščine, ustvarjalnost in vedoželjnost. Kot karikaturist in dejavni član Društva slovensko-hrvaškega prijateljstva je pripravil tematsko razstavo na Ljubljanskem gradu. Za ohranjanje mentalne razgibanosti je redni član šahovskega kluba, telesno kondicijo pa ohranja z jutranjo hojo. Nova znanja pridobiva na Univerzi za tretje življenjsko obdobje Ljubljana, katere članica je tudi soproga. Skupaj obiskujeta tečaj angleškega jezika. Novo znanje doma tudi preizkušata in ga utrjujeta.

V pogovoru z mentorjem na podiplomskem študiju Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani je pred nekaj leti ugotovil, da bi s temo, ki jo je izbral, obogatil znanje o razvoju prostorske ureditve mesta skozi zgodovino, zato se je odločil, da bo po dolgem odlogu nalogo vendarle dokončal. Segel je na področje, kjer dotlej ni bilo sistematičnega zbiranja in obdelave podatkov, zato se je moral lotiti preučevanja arhivov ter arheološke, zgodovinske in druge literature. V letu 2009, pri častitljivih 72 letih, je z delom Vojaški kompleksi v Ljubljani in njihove spremembe skozi čas, uspešno ubranil naslov magister znanosti.

Darko Šarac je zgled vsestransko dejavnega upokojenca. Navdihuje nas z vedoželjnostjo, ustvarjalnostjo, skrbjo za ohranjanje različnih veščin in zmožnosti ter s prizadevanjem za dobrososedske odnose s Hrvaško. Uči nas, da bi znali upoštevati predvsem to, kar je v naši skupni zgodovini dobrega. Dobre sadove zgodovine postavlja v ospredje tudi tedaj, ko obravnava zapuščino zasedbenih vojska na slovenskih tleh, še posebej na območju Ljubljane.
 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2023 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik