Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2005
Društvo mladinski ceh iz Ljubljane za program Mladinska akademija

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja

Priznanje posamezniku/-ci, skupini, društvu, ustanovi, podjetju ali lokalni skupnosti za izjemne strokovne ali promocijske dosežke pri bogatitvi znanja drugih 

Anton Grebenšek iz Velenja

Predlagateljica: Čebelarska zveza Slovenije 
»V teh razmerah praktični pouk kot učni predmet, pri katerem učenci povezujejo teorijo s prakso, pridobivajo in razvijajo spretnosti in navade, ni več ustrezen. V vzgojno-izobraževalnih programih poklicnih šol postaja predmet predmetno področje, ki vključuje različne vrste in oblike poklicnega in praktičnega usposabljanja.« (Iz uvoda v knjigo Anton Grebenšek: Usposabljanje za delo)

Poklicna pot Antona Grebenška je tlakovana z vztrajnostjo, nenehno strokovno rastjo in velikim posluhom za potrebe učečih se odraslih, še posebej zaposlenih v tehničnih poklicih ter brezposelnih. V zadnjem obdobju je še posebej dragocen njegov prispevek k prenovi usposabljanja čebelarjev – ne le zato, ker se je podal na povsem novo področje, temveč tudi zato, ker je to neprecenljivo delo opravil že v obdobju po upokojitvi, ko bi se lahko umaknil iz napornega vsakdana v zasebnost, on pa se je lotil spoznavanja zakonov narave in človekovega sodelovanja z njo. Anton Grebenšek izhaja iz delavske družine. Začel je kot vajenec v elektro stroki, opravil izpit za kvalificiranega elektrikarja, napredoval do delovodja ter učitelja praktičnega pouka in tehnologije v strojništvu in elektrotehniki. Vedno je znal povezovati različna področja (predvsem izobraževanje in delo) za doseganje višje kakovosti programov, ki jih je snoval ali izvajal. Teorijo in prakso izobraževanja odraslih je obogatil s konceptom ergološke didaktike, ki je organizacijsko-didaktični model praktičnega pouka ter spopolnjevanja v delovnih procesih. Sodeloval je pri pripravi programov pedagoškega svetovanja in sistema nacionalnih poklicnih kvalifikacij (NPK) ter povezujočega modela potreb proizvodnje, delovne prakse ter mentorstva. Ob uvajanju sistema NPK je prispeval koncept alternativnih poti do poklica in osnutek kataloga strokovnih znanj za poklic Čebelar/čebelarka. Sodeloval je tudi v projektih Andragoškega centra Slovenije, Usposabljanje brezposelnih in Kvalifikacije v sistemu izobraževanja odraslih. Nalog, ki jih je sprejel pri Čebelarski zvezi Slovenije, se je lotil prav tako scela kot nekdaj, ko je deloval na dobro znanem, tehničnem področju. Seveda se je moral marsičesa povsem na novo naučiti, predvsem od strokovnjakov v timu, ki je program pripravil in ga še vedno dopolnjuje in nadgrajuje s sodobnimi učnimi gradivi, podprtimi z IKT. Prispevek Antona Grebenška je predvsem izvirni model svetovanja in potrjevanja predhodno neformalno pridobljenih znanj za pridobitev poklica Čebelar/čebelarka, zasnova šole čebelarjenja Anton Janša ter modularna zasnova programov izobraževanja, usposabljanja in spopolnjevanja.


 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2023 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik