Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 1998
Leda Dobrinja iz Loparja pri Marezigah

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja

Priznanje posamezniku/-ci, skupini, društvu, ustanovi, podjetju ali lokalni skupnosti za izjemne strokovne ali promocijske dosežke pri bogatitvi znanja drugih 

dr. Zora Tavčar z Opčin pri Trstu

Predlagatelj: Sklad Mitja Čuk, Opčine pri Trstu 
»Šolsko delo si je prof. Zora Tavčar zamišljala in ga utemeljevala kot širjenje znanja, narodne zavesti in zavzetosti ter ga izvajala z inovativnimi pristopi, ki so njenim dijakom /…/ na Tržaškem omogočili, da so vzljubili slovenski jezik in slovensko kulturo.« (Iz utemeljitve predloga)

Zoro Tavčar iz Loke pri Zidanem mostu je pot življenja privedla na Tržaško, kjer si je na Opčinah ustvarila družino. Doktorski študij je opravila na Univerzi v Milanu, poklicno pa je delovala v slovenskih srednjih šolah v Trstu, predvsem kot profesorica slovenskega jezika, književnosti in zgodovine, zaradi pomanjkanja učiteljev pa tudi zemljepisa. Dijake je uvajala v kreativno pisanje, spodbujala bogatenje besednega zaklada in kulture izražanja. Spodbujala je sodelovanje v dijaškem listu Literarne vaje in na literarnih tekmovanjih. Tako je vzgajala generacije publicistov in kulturnih delavcev, ki si na Tržaškem prizadevajo za utrjevanje slovenske identitete. Pomembno je tudi njeno avtorsko in mentorsko delo v obšolskih in društvenih dejavnostih, predvsem mentorstvo v dramskem krožku. Napisala je vrsto gledaliških iger, ki so jih izpeljali njeni dijaki. Nekatere so zaradi svoje kakovosti doživele uprizoritev tudi na odru Stalnega slovenskega gledališča v Trstu, ali pa so bile predvajane po slovenskem radiu. Posebej skrbno se je posvečala kulturi govora. Sestavljala je posebne slovarčke in zbirke govornih vaj. Še preden smo imeli v matični Sloveniji tekmovanje za Cankarjevo priznanje, je Zora Tavčar v Slovenskem kulturnem klubu v Trstu vodila literarni krožek za srednješolce in študente. Ko se je oblikovala skupina mladih talentov, je na Radiu Trst A izposlovala rubriko Mladi pisci, v kateri so se ti lahko predstavili javnosti in prejeli tudi nasvete za nadaljnji literarni razvoj. Dobitnica priznanja je torej načrtno in uspešno vzgajala mlade slovenske režiserje, igralce, scenariste, govorce, pa tudi publiciste in pisatelje. Ob tem je pisala tudi sama. Raziskovala je žensko literarno ustvarjanje v diaspori, o tem predavala in objavljala izsledke. Dejavna je v Društvu slovenskih pisateljev in v Združenju književnikov Primorske. Nenehno si prizadeva povezovati slovensko skupnost na Tržaškem z matico. Po upokojitvi je utrdila vezi z občino Sevnica in rojstno Loko, kjer je sodelovala pri ustanavljanju etnografsko-zgodovinskega muzeja, muzeja tehnične dediščine in gasilskega muzeja v Loki.


 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2024 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik