Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2004
Jože Prah iz Sevnice

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja

Priznanje posamezniku/-ci, skupini, društvu, ustanovi, podjetju ali lokalni skupnosti za izjemne strokovne ali promocijske dosežke pri bogatitvi znanja drugih 

Danica Cedilnik iz Ljubljane

Predlagateljice: Dušica Kunaver, Hermina Krajnc, Urša Gruden 
»Danico cenim, ker zna narediti literaturo prijazno, lepo, slovnico pa preprosto in uporabno.« (Dušica Kunaver, predlagateljica)

Kdor je zavezan kulturi učenja, se ji ne odpove niti potem, ko je osvobojen vsake zunanje prisile. Spopolnjevati sebe in druge tudi po upokojitvi? Za Danico Cedilnik ni bilo nikakršnega dvoma! Ljubezen do slovenske kulture in jezika na eni ter potreba po samospoznavanju in osebnostni rasti na drugi strani ji nista dovoljevali, da bi se ustavila. Vse se spreminja in Danica Cedilnik bi rada odkrivala sebe in jezik v tem spreminjanju. Ne jezi se ob spoznanju, da ni nič več tako, kot je bilo nekdaj. Zaveda se, da je jezik živ organizem, ki »doživlja vzpone in padce, dobo razcveta in dobo usihanja.« Kot profesorica slovenskega jezika pa bi rada prispevala k ohranjanju njegove žlahtnosti, tudi v uradih, kjer je raba jezika najbolj brezdušna. Zato sta s sodelavko Magdo Juvan zasnovali poseben program usposabljanja Za boljšo slovenščino na delovnem mestu, ki ga izvajata v obliki seminarjev in delavnic po vsej državi. »Pogosto pravijo, da nam Evropa ogroža jezik, a v resnici si ga lahko ogrozimo le sami,« je prepričana. Leposlovni jezik namreč kaže »lepoto in moč, medtem ko so uradovalna, poslovna, novinarska, politična, ponekod pa tudi strokovna zvrst pogosto odsev neznanja, malomarnosti … pišočih«. Če lahko jezik ogrožamo, mu lahko pomagamo tudi k večji kakovosti, in tej nalogi posveča Danica Cedilnik vso svojo strokovno vnemo. Na svojih seminarjih se je že velikokrat prepričala, da si marsikdo resnično želi izboljšati poznavanje jezika, si obogatiti besedni zaklad ter pridobiti veščine ustnega in pisnega sporočanja. Njim namenja prispevke v tiskanih medijih, piše pa tudi knjige, npr. Cikcak po pravopisu iz leta 1995. A kogar radosti življenje v bogastvu njegovih oblik, se ne zadovolji z raziskovanjem jezika! Kolikšno radovednost vzbuja šele raziskovanje samega sebe … In Danica Cedilnik je dejavna tudi na tem področju. Že vrsto let vodi delavnice z naslovom Ozaveščena ženska, s katerimi skuša udeleženke spodbuditi, da bi živele bolj ustvarjalno, bolj svobodno življenje in imele boljšo samopodobo.


 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2023 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik