Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2008
Skupina Umetnost pripovedovanja

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja 2002

Priznanje posameznikom/-cam za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja 

Jožek Horvat - Muc iz Murske Sobote
 
"Pomagaj nam, Bog, če imaš srce.Usmili se nas, starih piskrovezov,da bi še mi kaj boljšega dočakali." (stara romska pesem)

Od nekdaj so Romi, ljudstvo z Jutrovega, živeli kot nomadi, ljudstvo brez domovine, čeprav so jo v svojih sanjah vedno iskali, tako kot prijazno usodo ali naklonjenost Boga. Bolj ko so iskali, dlje so bili od svojih sanj: razkropljeni med tujimi narodi so izgubljali stik z izvorno kulturo in jezikom. Potem so odkrili, da je domovina skrita v njih samih, v njihovih pesmih in plesih, govorici in hrepenenju, da so roke Boga, ki ga prosijo za pomoč, tudi njihove lastne roke.

Med Romi, ki so se odločili, da delček tako iskane sreče prikličejo v življenje s svojo lastno prizadevnostjo, se posebej odlikuje Jožek Horvat - Muc. Čeprav je bilo v okolju, iz katerega izhaja, spoštovano le izkušenjsko učenje, je ubral drugačno pot. Pridobil je poklicno izobrazbo in se vključil v različne oblike organiziranega neformalnega izobraževanja: pri tabornikih se je učil uporabnih veščin in vodenja, postal nogometni trener in sodnik ter inštruktor karateja. Kulture prostovoljskega dela se je učil kot brigadir na delovnih akcijah, kjer je bil večkrat odlikovan. Kasneje je na Dunaju študiral romologijo in postal inštruktor za romski jezik.

Pot vseživljenjskega učenja pa ni bila sama sebi namen. Jožek Horvat - Muc se je že od otroštva srečeval s predsodki, na katere je med večinskim prebivalstvom naletel sam ali njegova romska skupnost. Prav zato se je odločil, da bo vse svoje moči posvetil delu za boljšo samopodobo Romov, medsebojnemu spoznavanju in spoštovanju drugačnosti. Vsa znanja, ki jih je pridobil, je posredoval tudi članom svoje skupnosti. Kjer učnih poti ni bilo, jih je ustvaril sam: ustanovil je taborniško četo Zeleno rasto - Zeleni hrast in bil njen starešina, na noge je postavil Karate klub Kyu, ves čas pa je tudi kulturni animator, ustanovitelj prve romske gledališke skupine pri nas, avtor gledaliških besedil in režiser. Soustvarja redno radijsko oddajo Romskih 60 minut ter televizijske Romske razglede - Romano dikhijpe. Vodi tečaje in delavnice romskega jezika, za romske in neromske organizacije, doma in v tujini. Poučuje na LU Murska Sobota, v osnovnih šolah, na Pedagoški fakulteti in na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, pa tudi na graški univerzi v Avstriji ter na Češkem in Madžarskem.

Romski jezik in kulturo neguje tudi kot urednik časopisa Romano Them in zbornikov Romano Kedijpe ter kot organizator Mednarodnega romskega tabora. Kot predsednik društva Romani Union, ki ga je ustanovil leta 1992, skrbi za večjo kulturno samozavest in odprtost romske skupnosti navzven, s tem pa tudi za boljšo sprejetost Romov v širši skupnosti.

Jožek Horvat - Muc je predsednik zveze Romov Slovenije in član Parlamenta Svetovne romske organizacije. S svojim vsestranskim delovanjem je zgled kulture vseživljenjskega učenja ter znanilec nove (samo)podobe Romov. S svojim zgledom pripadnike večinskega prebivalstva opominja, da med njimi živi tudi romska skupnost, ki je s svojo kulturo in jezikom obogatitev za vse in zato vredna, da njeno drugačnost in vključevanje v družbo spoštujemo in omogočamo.
 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2024 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik