Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2002
Andragoško društvo, Univerza za tretje življenjsko obdobje Velenje

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja 2000

Priznanje posameznikom/-cam za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja 

Nevenka Jelen iz Šempetra
 
Zamisli, porojene za tekočim trakom

Nevenka Jelen izhaja iz številčne kmečke družine, v kateri je bila izobrazba razumljena kot privilegij bogatih, zato je bilo samoumevno, da se mora po končani osnovni šoli zaposliti. Priložnost se ji je ponudila v bližnji kraški jami Pekel. Tako je postala turistična vodnica, brez primernega znanja, brez uvajanja ali usposabljanja.Turizem je bil tedaj še v povojih, zato se je morala do vsega dokopati sama. Učila se je skrivnosti animacije in vodenja skupine; veliko je brala, da je obogatila svoje vedenje o kraju, ki ga je predstavljala, pa tudi
besedni zaklad in očistila govorico premočnih narečnih posebnosti. Ko so začeli prihajati obiskovalci iz tujine, se je začela na lastne stroške učiti nemščine in angleščine, da se je lahko sporazumevala z njimi.

Pa si je ustvarila družino in delo v jami ni bilo več združljivo z zahtevami vsakdanjika. Zaposlila se je v Tovarni nogavic Polzela, kjer so jo - brez formalne izobrazbe - postavili za tekoči trak. Še zdaj je zaposlena kot šivilja; skozi njene roke je šlo več kot dva milijona nogavic. V monotonosti delavnika se ji je odprl čas za razmišljanje. Ideje si je sproti zapisovala v zvezek, ki ga je imela ves čas pri roki. Znova in znova se je zalotila v želji po izobraževanju, toda v hribovski vasici, kjer je doma, ni bilo možnosti. Česar ni, si je treba izmisliti, si je rekla in organizirala ustanovitev krajevnega odbora Društva kmečkih žena. Začela je prirejati seminarje, tečaje, delavnice, študijske krožke - vse s področja kmečkega življenja in turizma, v slednjem Nevenka vidi priložnost zase in za svoj kraj. Članice društva so se učile ekološkega kmetovanja, zelenjavarstva, vzgoje in aranžiranja cvetja, urejanja kmečkega dvorišča, pa tudi peke kruha in peciva, pripravljanja narezkov, slikanja na svilo in steklo.

Začele so zbirati pričevanja o življenju prejšnjih generacij. Vsako leto pripravijo kakšen etnološko zanimiv dogodek. Letos so na prireditvi posneli videokaseto z naslovom Kmečko popoldne pod lipo ali Vaško veselje po starem, že lani pa so vse zbrano gradivo, ki ga je Nevenka Jelen skrbno obdelala in pripravila za objavo, izdale v knjižici Ponkovška miza ob petkih in svetkih. Na prvi strani nas pozdravi pomenljiva misel: "V pesek vpiši grenke ure svoje, / a v kamen vkleši, kar bilo lepo je!" Naj ta modrost obogati že marsikoga!
 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2024 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik