Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2006
Metka Zupanek iz Domžal

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja 2000

Priznanje skupini za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja 

Interesna skupina podeželskih žena Predmeja
 
Kako izreči dobrodošlico

Interesna skupina podeželskih žena Predmeja, dobitnica priznanja ACS za izjemne dosežke in bogatitev lastnega znanja, ima kar dvajset zavzetih članic. Po njihovi zaslugi je Predmeja lepša, kot je kdaj bila, prebivalci in obiskovalci pa so dobili priložnost spoznati, kako se je včasih tu kuhalo in jedlo, pa tudi, kako so se oblačili.

Začelo se je v okviru programa Celostnega razvoja podeželja in obnove vasi, ko jih je animatorica, etnologinja Irena Velikonja, domačinka po rodu, povabila na sestanek in jim predstavila svoj program. Navdušila je osem udeleženk, ko pa so se odločili za organizirano delo v študijskih krožkih, se jim je pridružilo še dvanajst žena. Ob učenju so se družile vsakih štirinajst dni, ob delu in pogovorih pa še pogosteje.

V sodelovanju z etnologinjo dr. Marijo Makarovič so raziskovale oblačilno kulturo na Gori v 19. in 20. stoletju, spoznavale so načine priprave ter pomen posameznih jedi, imele delavnico urejanja krajine. V okviru študijskih krožkov so uredile gredice na najbolj izpostavljenih točkah v vasi. Sodelujejo na prireditvah Društva Gora, pa tudi pri vzdrževanju turistične učne poti, ki obkroži vas tako, da je vanjo vključena vsa tamkajšnja turistična ponudba: članice krožka obiskovalcem prikažejo klekljanje, peko, sirarstvo. Da bi lažje navezale stik z gosti iz tujine, so se začele učiti italijanščine.

Druženje ob učenju in delu za skupno dobro jih je povezalo, razvilo občutek solidarnosti pa tudi kreativnosti, saj se med njimi rojevajo nove in nove zamisli ter delovni načrti za prihodnost. Tako so v minulem letu 'za dobrodošlico' ob vstopu v vas postavile turistično tablo in lesena korita s cvetjem, polepšale kapelico, uredile okolico spomenika in stare grobnice. Letos bo na vrsti bližnje močvirje, veselijo pa se tudi načrtovanega krožka Svet pred domačim pragom.
 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2024 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik