Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2007
Sonja Hrabar iz Kopra

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja 2008

Priznanje skupini za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja 

Skupina Umetnost pripovedovanja

(vodja skupine: Helena Ogorelec; člani: Irena Balažic, Vida Lojzka Batič, Eni Humar, Tjaša Jeraj, Zdenka Pernarčič, Ksenija Poharc, Mihaela Skoberne, Maja Somer, Mojca Stegnar, Alenka Steindl, Ivanka Vertnik, Elizabeta Živkovič ter strokovni mentor doc. dr. Tomaž Gubenšek)
Predlagatelj: Društvo za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje – Univerza za tretje življenjsko obdobje 

Da je življenje v tretjem življenjskem obdobju lahko zanimivo, polno radostnih učnih trenutkov, ki prinesejo dodatno zadovoljstvo, nas učijo članice skupine Umetnost pripovedovanja. Članice različnih starosti, izobrazbe in poklicev so naredile prvi korak k dejavnemu staranju z obiskovanjem Univerze za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani, družilo pa jih je veselje do pripovedništva in branja. Sprva so se učile v skupini in samostojno, nato pa se jim je z vključitvijo v program »Umetnost pripovedovanja« ponudila priložnost, da svoje znanje prenašajo navzven, na ljudi vseh generacij.

Dosežki skupine pa ne bi bili tako opazni, če članice ne bi uspele premagati nekaterih ovir, ki so se pojavljale na skupni poti (marsikatera je občutila strah pred javnim nastopanjem, pred soočenjem z osebno, notranjo resnico; ovire pa so bile tudi zunanje: spoštovati je bilo potrebno avtorske pravice ipd.). Uspeh moramo pripisati tudi dejstvu, da so ves čas neomajno vztrajale v učenju. Učijo se ob poslušanju govorcev, igralcev in drugih mojstrov govorjene besede, pozorne so na govorico telesa, modulacijo glasu, učijo se druga od druge, ko ob pomoči mentorja analizirajo svoje nastope, interpretirajo umetniška besedila ter krepijo spomin z učenjem na pamet.

Skupina Umetnost pripovedovanja svoje znanje z veseljem uporablja v dobro drugih. Svoje delo namreč prostovoljno opravlja v šolah, bolnišnicah, podjetjih in na prieditvah, sodeluje s študenti andragogike, bere slabovidnim osebam, dolgotrajno bolnim (predvsem nepokretnim) ipd. S svojo dejavnostjo prispeva k razvoju stroke in medgeneracijskemu sodelovanju (dvakrat je nastopila na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, bila predstavljena v časopisu Center Evropa); sodeluje tudi v akcijah ozaveščanja mladine o uničujočih posledicah zasvojenosti. Delo skupine je še posebej pomembno, ker pomaga premoščati predsodke in strah pred starostjo ter gradi mostove med generacijami.
 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2023 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik