Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2018
Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja 2009

Priznanje posameznikom/-cam za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja 

Marjan Čenar iz Murske Sobote

Predlagatelja: Ljudska univerza in Društvo za izobraževanje UTŽO Murska Sobota



 
Študijski krožki so oblika, s katero najrajši delam že petnajst let in jo bom verjetno obdržal do konca življenja.«

Marjan Čenar izhaja iz družine, ki je bila že stoletje učiteljska, školniška - kot pravijo v Prekmurju, zato verjetno ni naključje, da je tudi njega zaneslo v pedagoški poklic. Je izrazito vsestranska oseba. Ljudje ga poznajo kot učitelja, mentorja, ljubiteljskega astronoma, fotografa ... Z izobrazbo filozofa se je vrnil v domačo Mursko Soboto poučevat srednješolce, a ga je kmalu zaneslo v programe za odrasle. Delo z njimi mu je bilo všeč, saj je že gimnazijce obravnaval kot odrasle, kot osebnosti, ki sledijo svojim ciljem. Zavedal se je, da mora ljudem, ki vedo, kaj hočejo, le pomagati, da bodo svoje cilje tudi dosegli. Kmalu se je odločil, da se povsem posveti izobraževanju odraslih in se zaposlil na ljudski univerzi, kjer je bil tri mandate tudi direktor.

Na marsikaterem področju je opravil pionirske korake: pri uvajanju zgodnjega učenja tujih jezikov ter usposabljanja za uporabo računalnika. Bil je soavtor programov, namenjenih trgu dela. Med prvimi v regiji se je usposobil tudi za mentorja študijskih krožkov. Takole pravi: »Rutine ne maram, zato so mi bili študijski krožki dobrodošli. Pomenili so nekaj svežega, spodbudili so sodelovanje udeležencev med sabo, z mentorjem, z okoljem.«

Več krožkov, ki so delovali pod njegovim mentorstvom, je bilo nagrajenih, kar iz dveh pa sta nastali društvi, ki še zdaj uspešno delujeta. To sta Astronomsko društvo Kmica in Društvo za izobraževanje Univerza za tretje življenjsko obdobje Murska Sobota.

Kaj je tisto, kar ga pri študijskih krožkih najbolj pritegne? To, da nudijo možnost eksperimenta! In to, da se je mogoče posvetiti neki dejavnosti povsem ljubiteljsko, brez velikega denarnega vložka, a z veliko veselja in prostovoljskega dela. Lahko izbere vsebino, ki tržno ni zanimiva, za kar bi težko dobil zagonska sredstva, pritegne pa ljudi in lahko sčasoma pomeni dragoceno dodano vrednost tudi za širšo skupnost.

Alojz Sraka, svetovalec v Svetovalnem središču Murska Sobota in predstavnik predlagatelja, je takole zaokrožil misel o stanovskem kolegu: »Menim, da je Marjan Čenar na vseh postajah svoje poklicne in življenjske poti spodbujal vseživljenjsko učenje, se odzival na potrebe po novih znanjih in znal prenesti spoznanja stroke v lokalno okolje, predvsem pa je naredil vse, da je lokalno okolje ta nova znanja sprejelo in jih v praksi tudi uporabilo.«




 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2023 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik