Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2005
Mentorska skupina PUM pri zasebnem zavodu TIN Ljubljana

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja 2009

Priznanje skupini za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja 

Ljudski pevci iz Svibnega

Sekcija Prosvetnega društva Svibno, 21 članov; umetniška vodja: Tatjana Kavšek
Predlagatelj: JZ Kulturno turistični rekreacijski center – KTRC Radeče 
»Pevci se učijo po izročilu, po spominu in pa na delavnicah, ki jih prireja Javni sklad kulturnih dejavnosti. Dodana vrednost petju pa je sodelovanje s krajem.«

Skupino ljudskih pevcev iz Svibnega sestavljajo domačini, ki so skoraj izključno kmečkega stanu, ter njihovi odrasli sinovi in hčere, ki žive v Radečah in se na vaje vozijo. Začetki so bili dokaj negotovi. Skupina je nastala kot sad delovanja študijskih krožkov pod mentorstvom Jožeta Praha. Začeli so z zbiranjem besedil ljudskih pesmi. Še posebej skrbna zapisovalka je bila najstarejša članica Ana, ki je navdušila še mnoge, da so pobrskali po spominu ter obiskali svoje starejše sorodnike in sosede, se naučili napevov in zapisali besedilo. Na prvih javnih predstavitvah so bili zelo negotovi, saj si skoraj niso upali pomisliti, da bo ta njihova dejavnost kaj pomenila ljudem, ki niso povezani z vasjo. A po prvih navdušenih odzivih so se opogumili in se odločneje lotili dela.

Njihovo navdušenje za ljudsko pesem je postalo nalezljivo. Učiteljice v šoli so tudi same začele iskati ljudske izštevanke in druge otroške pesmi, ki so se jih otroci naučili in kmalu so lahko nastopili skupaj z odraslimi. To pa ni edina oblika medgeneracijskega učenja in sodelovanja v Svibnem. Dejavnost starejših domačinov je privabila tudi srednjo generacijo, odrasle sinove in hčere, ki žive v Radečah in okolici, kjer so si našli delo, zdaj pa se redno vozijo na vaje in navdušeno sodelujejo v kulturnem življenju vasi!

Obujanje nesnovne kulturne dediščine je v Svibnem že pred leti prerasla okvire študijskih krožkov. Ljudski pevci zdaj delujejo pod okriljem Prosvetnega društva Svibno kot samostojna sekcija, a so obdržali vse dobre lastnosti učeče se skupine, ki želi narediti nekaj dobrega za svoj kraj. In ne le, da pevci žive s svojim krajem, tudi kraj živi z njimi. V spomin na pokojno članico Ano prirejajo vsako leto pod vaško lipo Anino pesem. Sodelujejo z vsemi društvi v vasi in zunaj nje, s svojim prvinskim petjem obogatijo tudi mnoge dogodke, ki jih prireja Kulturno turistični informacijski center Radeče.

Za ohranjanje dediščine skrbijo tudi s prirejanjem delavnic, ki so zasnovane tako, da mladim posredujejo skoraj že pozabljena znanja. Tako so na delavnicah na Magolniku odkrivali skrivnosti pastirskega življenja, se skupaj učili, na koncu pa to, česar so se naučili, predstavili tudi javnosti. Veseli so, da lahko drugim pokažejo, kaj znajo! »V tem delu Zasavja je postalo vseživljenjsko učenje stalnica,« zagotavlja Jože Prah, mentor prvih študijskih krožkov, iz katerih so zrasli Ljudski pevci iz Svibnega in brez katerih si življenja v tem kraju sploh ne znajo več predstavljati!
 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2024 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik