Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2018
Iskraemeco d.d. iz Kranja

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja 2009

Priznanje skupini za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja 

Društvo kmečkih žena in deklet Sv. Jurij ob Ščavnici

69 članic; predsednica društva: Ema Lančič
Predlagateljica: Gimnazija Frana Miklošiča Ljutomer 
»Naše vodilo je: Le uči se, da boš kmetica!« (Stanka Korbar, članica društva; na fotografiji predsednica društva: Ema Lančič)

V Občino Sv. Jurij ob Ščavnici je povezanih 28 vasi z okrog tri tisoč prebivalci. Ta del Prlekije je dal več znamenitih mož, ki so pomembno vplivali na politično in kulturno zgodovino Slovencev, od dr. Antona Korošca, prek Edvarda Kocbeka do dr. Vekoslava Grmiča in mnogih drugih. Na svoje korenine so torej domačini upravičeno ponosni, zato pa tudi odločeni, da ohranijo in predajo mladim rodovom tudi mnoga druga, že skoraj pozabljena ljudska znanja. Pri ohranjanju tradicionalnih znanj in veščin je najbolj dejavno Društvo kmečkih žena in deklet Sv. Jurij ob Ščavnici. V društvu je dejavnih 55 žensk različnih starosti iz okoliških vasi.

Članice se posvečajo učenju in obujanju starih, tradicionalnih znanj in kmečkih opravil. Znanje izmenjujejo in ga preizkušajo v praksi na rednih tedenskih srečanjih, pa tudi na tematskih delavnicah, predvsem v zimskem času, ko je manj dela na kmetijah. Delavnice prirejajo tudi na Gimnaziji Frana Miklošiča v Ljutomeru, kjer so v minulem letu spoznavali gojenje koruze in se učili veščin izdelovanja predmetov iz ličja. Ženske so zapisale tudi recepte za pripravo živil iz koruzne moke in zdroba. Recepte so zbrale v lični knjižici, ki jo bodo objavile na spletni strani svojega društva. To dokazuje, da usvajajo žene iz Sv. Jurija ob Ščavnici tudi sodobna znanja, kakršno je na primer delo z računalnikom in urejanje spletnih strani. Pred ničemer se ne ustavijo. Ko ugotovijo, da za nov korak v njihovem razvoju potrebujejo novo znanje, ga pridobijo in ga tudi druga drugi posredujejo.

Nekatere članice so svoje veščine izpopolnile do te mere, da so pridobile certifikat za Izdelek domače in umetnostne obrti. To ni le pomemben dokaz kakovosti izdelkov (pirhov/remenic, suhih šopkov ...), temveč tudi vir dodatnega zaslužka za vešče oblikovalke in prispevek k promociji občine, saj - kot pravi župan Anton Slana: »občina uporablja njihove prestižne izdelke za poslovna darila!« in dodaja: »Poleg tega članice društva svoja znanja prenašajo na učence tukajšnje osnovne šole. Z izrednim zanimanjem te mlade generacije sprejemajo ta stara vedenja in seveda je pomembno, da se to ohranja.« Na pomladni Velikonočni razstavi vse izdelke, ki so jih naredile pozimi, razstavijo, in tako obogatijo tudi širšo javnost.

Ema Lančič, predsednica društva, dodaja, da se ženske v zimskem času družijo vsak ponedeljek. »So tako talentirane! Ene znajo tako lepe reči naredit, da je kar za pohvalit,« ni mogla skriti navdušenja.
 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2024 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik