Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2007
Bojan Proje z Raven na Koroškem

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja 2009

Priznanje skupini za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja 

Društvo Pristan , Univerza za tretje življenjsko obdobje Koper

457 članov; predsednica društva: Mojca Brank
Predlagatelj: Ljudska univerza Koper 
»Zanimanje za naše krožke je vsako leto večje. Ljudje se čedalje bolj zavedajo, da je po končani poklicni dobi treba nekaj storiti še zase.« (Mojca Brank, predsednica Društva Pristan)

Dejavno staranje? Če se ozremo po dejavnostih univerz za tretje življenjsko obdobje se zlahka utrdimo v prepričanju, da so naši ljudje, potem ko so srečali abrahama, še bolj vedoželjni, družabni, podjetni in ustvarjalni! Taki so tudi člani Društva Pristan, Univerze za tretje življenjsko obdobje v Kopru. Društvo je bilo ustanovljeno leta 2000, tako da je pred kratkim praznovalo svojo desetletnico. Vendar pa sta prve korake za ustanovitev društva naredili že dve leti prej Alberta Ostan in Albina Ostrouška, ki sta začeli s tremi krožki in 28 člani. »Število krožkov in članov je raslo,« pripoveduje Mojca Brank, predsednica društva. »Tako imamo v letošnjem letu kar 58 različnih dejavnosti, znotraj njih pa še vrsto krožkov na različnih stopnjah zahtevnosti. Tudi število članov je raslo. Povečalo se je za približno 20% vsako leto, letos nas je okrog 500 ... Največ je zanimanja za jezikovne krožke. Samo teh je letos 28.

V Društvu Pristan je zelo razvito tudi umetnostno področje. Poleg študijskega krožka umetnostne zgodovine, v okviru katerega prirejajo tudi ekskurzije in oglede razstav, imajo tudi tri likovne krožke za člane z različnim znanjem oziroma predznanjem, uče pa se tudi oblikovanja keramike in izdelovanja idrijskih čipk (klekljanja).

Marlene Zorjan, strokovna mentorica likovnega krožka, pravi: »Zadnja 4 leta sem mentorica v likovnem krožku Društva Pristan. Vse več je članov, ki obiskujejo ta krožek. ... zelo sem zadovoljna, ker dosegajo veliko uspehov. Udeležujemo se razstav, nekatere tudi sami prirejamo, sodelujemo na natečajih, na delavnicah, dosegli so veliko priznanj in certifikatov.

Zelo razvito je tudi računalništvo. Vsako leto organizirajo tri začetne in tri nadaljevalne tečaje, a »ker smo starejši, morajo mnogi člani svoje znanje obnavljat, tako da gredo tudi večkrat v posamezni tečaj. To velja posebej za računalništvo, saj tisti, ki so šli pred leti v pokoj, niso uporabljali računalnika,« pravi Mojca Brank.

Leta 2004 so ustanovili tudi pevski zbor, ki se je od prvotnega seksteta razširil na 26 članov. Veliko so nastopali, potem pa je nastopilo mrtvilo. Zdaj imajo novega zborovodjo, Marka Kocjančiča, in prepričani so, da bodo kmalu spet lahko stali na odru in razveseljevali tudi širšo javnost, ne le svoje društvene kolege.

Društvo skrbi tudi za zdravje svojih članov. V ta namen imajo dobro organizirano pohodništvo, na dveh stopnjah, tako da lahko člani izbirajo med rekreativno hojo in zahtevnejšimi pohodi. V skrbi za zdravje prirejajo tudi plesne vaje, nordijsko hojo, klasično telesno vadbo, pa tudi jogo. Za vsakogar nekaj!
 
 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2024 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik