Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2005
Mentorska skupina PUM pri zasebnem zavodu TIN Ljubljana

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja 2007

Priznanje skupini za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja 

Skupina Žar pri Društvu Most – Univerzi za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina

(vodja skupine: Ada Bačar, člani: Anton Bavčar, Lidija Benka, Marija Krašna, Silvija Lah, Vera Plesničar, Ana Prosen, Katja Sarkič, Ana Stopar, Klara Štrancar, Ana Žgavec in Peter Žgavec)
Predlagateljica: doc. dr. Dušana Findeisen 
Citat ob sliki: »Skupino sem naslovila Žar, ker so vse naše deklice in dečko, ki imajo veliko dela, saj so dejavni na različnih področjih, redno prihajali na vaje, z velikim žarom in odgovornostjo.« (Ada Bačar, vodja skupine)

Kakovost življenja v starosti je zelo odvisna od ohranjanja radoživosti in vedoželjnosti ter od kakovosti socialnih stikov, predvsem od občutka potrebnosti v matičnem okolju, pa tudi od pripravljenosti za usvajanje novih znanj ali za predajanje lastnega znanja drugim. Vitalni ajdovski upokojenci (resnici na ljubo so v premoči upokojenke), so prav zato ustanovili Univerzo za tretje življenjsko obdobje, ki deluje že deseto leto. Članstvo se je s prvotnih 65 povzpelo na 280 članov. V učnih in ustvarjalnih delavnicah jih sodeluje kar 245. Izdajajo svoje glasilo, se uče jezikov, zgodovine, umetnostne zgodovine, kamnoseštva, vezenja, kreativnega pisanja, prirejajo pohode, posebej pa so doma, po Sloveniji in med rojaki na Tržaškem priljubljeni zaradi nastopov, ki jih prireja gledališka skupina Žar. Delo v skupini temelji na samostojnem, izkušenjskem in projektnem/skupnostnem učenju. Vodi jih nekdanja učiteljica Ada Bačar, ki je dolga leta uspešno vodila šolsko lutkovno skupino, s katero je požela tudi mednarodno priznanje. Je usposobljena mentorica študijskih krožkov, tako da je vešča vodenja učeče se skupine odraslih, poleg tega pa ima naravni dar za pisanje in nastopanje. Odrsko žilico imajo seveda tudi drugi člani skupine, le da morajo nekateri vložiti več truda v pripravo govornih nastopov, saj so bolj glasbeno nadarjeni. Skupina namreč oživlja tudi glasbeno izročilo in s petjem oplemeniti vsak svoj nastop. Vsako leto naštudirajo novo igro, ki jo v celoti pripravijo sami, le za izdelavo kostumov so povabili k sodelovanju zunanjo sodelavko. Snov za predstave izbirajo iz slovenske kulturne zakladnice, najraje pa kar iz svojega okolja. Med naloge skupine namreč sodi tako preučevanje virov o življenju znamenitih ljudi v Vipavski dolini kot tudi ohranjanje pristne vipavske govorice (narečja). S sadovi svojega dela in učenja obiščejo okoliške kraje (mi smo se udeležili njihovega nastopa v Kulturnem domu v Prvačini), domove upokojencev, zadnja leta pa jih vabijo tudi v Ljubljano, na Festival za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu, na kar so še posebej ponosni.


 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2023 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik