Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice

Priznanja 2011
IMPOL 2000 družba za upravljanje d. d., ki uspešno deluje pod vodstvom predsednika uprave Jerneja Čokla

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja

Priznanje posameznikom/-cam za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja 

Ciril Horjak iz Ljubljane

Predlagatelj: Darijan Novak, Andragoški center Slovenije 

Ciril Horjak je risar stripov in ilustrator, ki umetniške stripe vešče kombinira z izobraževanjem. Danes se njegov talent odraža v številnih domačih in tujih publikacijah, objavah v časopisih in na spletnih straneh. Ciril svoje slušatelje predavanj na fakultetah, v podjetjih ter v spletnih video predstavitvah vedno znova navduši. Hkrati pa preseneča moč njegovih stripov tudi v izobraževalne namene.

Umetniško žilico je prepoznal že v otroških letih. Takrat sta z bratom risala in pisala revijo Packa od črnila. Svojo umetniško pot je začel s povsem samostojnim učenjem risanja. Da bi lahko svoj talent razvijal, se je vpisal in uspešno zaključil Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, kjer je začel sodelovati pri ilustratorskih in oblikovalskih projektih. Danes je samozaposlen študent Akademije za likovno umetnost, ki poleg družine skrbi za številne druge projekte s področja stripa. Naj navedemo le nekatere rezultate njegovega ustvarjanja: prvi slovenski učbenik stripa Najmanjša velika enciklopedija stripa, ki jo je pohvalil tudi znani Miki Muster; kratki animirani film Aleša Žemlje Ljubezenska znamenja, za katero je zrisal like in ozadja, publikacija ob 60. obletnici Koroške osrednje knjižnice, strip za projekt Temna stran mavrice, izobraževanje s stripom v podjetju Slorest. Z zavodom PiP je pripravil strip na temo Lizbonske pogodbe. V zadnjih letih svoje znanje prikazuje na Radiu Študent, ko v živo riše v oddaji Risanka. Sodeluje tudi s časopisno hišo Večer, za Rdeči Križ je pripravil strip Zgodilo se je čisto blizu nas itd. Uspehi pri delu ga motivirajo za iskanje možnosti poučevanja o stripu in s stripom.

Ciril je zagotovo umetnik in aktivist, ki po besedah predlagatelja, Darijana Novaka, »s svojim poglobljenim delom z različnimi ciljnimi skupinami omogoča dostopnejše usposabljanje in izobraževanje.«

 
 << Nazaj
 
 
 
Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2021 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 13:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik