Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2005
Radio 94 in NTR Postojna

TVU soustvarjamo

Nacionalno odprtje TVU 2010

 V idilični naravi na Močilnem pri Radečah smo v petek, 14. maja, slovesno odprli letošnji Teden vseživljenjskega učenja 2010 (TVU).

Pri 400 let starem Gašperjevem kostanju - najdebelejšem domačem kostanju v Sloveniji - je tekla osrednja slovesnost jubilejnega, petnajstega festivala učenja s podelitvijo priznanj ACS za promocijo učenja in znanja za leto 2009.

Zavod KTRC Radeče je v sodelovanju z Andragoškim centrom Slovenije pripravil pester otvoritveni program. Številne obiskovalce iz vse Slovenije ter goste so pozdravili Matjaž Han, župan občine Radeče, mag. Andrej Sotošek, direktor Andragoškega centra Slovenije, dr. Anja Kopač Mrak z Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, dr. Peter Skoberne z ministrstva za okolje in prostor in Jošt Jakša, direktor Zavoda za gozdove Slovenije. Vse prisotne je v pozdravnem pismu nagovoril tudi dr. Igor Lukšič, minister za šolstvo in šport.

V osrednjem delu prireditve smo počastili dobitnike Priznanj ACS za leto 2009. Za ustvarjalno in plodovito delo na področju promocije in učenja so priznanja prejeli:

  • Faila Pašić Bišič z Jesenic, ki zelo pogumno podira stereotipe o muslimanskih ženskah v Sloveniji. Dejala je, da je vseživljenjsko učenje postalo prednostna naloga nje same in njene družine v boju za svet brez diskriminacije - za človeka dostojno življenje;
  • mag. Darko Šarac iz Ljubljane, ki je kulturi učenja zavezan tako rekoč vse življenje;
  • Pirančanka Natalija Planinc, ki je prejela priznanje za uspešno vodenje študijskih krožkov na Obali. Društvo Anbot je preobrazilo Piran v pravo učečo se lokalno skupnost. V svojem zahvalnem nagovoru je bila zelo jasna. Dejala je: »Težko je biti skromen, če si dober!«;
  • Marjan Čenar iz Murske Sobote, nekdanji učitelj na gimnaziji in direktor Ljudske univerze Murska Sobota, ki je pri uvajanju zgodnjega učenja tujih jezikov ter usposabljanja za uporabo računalnika opravil pionirske korake;
  • Društvo kmečkih žena in deklet Sv. Jurij ob Ščavnici za učenje in ohranjanje tradicionalnih kmečkih znanj in veščin;
  • Ljudski pevci s Svibnega - učeča se skupina, ki želi narediti nekaj dobrega za svoj kraj in ji to tudi uspeva;
  • društvo Pristan, Univerza za tretje življenjsko obdobje Koper za zagotavljanje zdravja in kakovosti življenja starostnikov;
  • podjetje Lek iz Ljubljane - učeče se podjetje, ki je s projektom A prideš?, posebno promocijsko kampanjo in ponudbo neformalnih izobraževanj za zaposlene, seglo tako na službeno kot tudi na osebno področje, tako da se vsebine res dotikajo vsakogar.

V celoten program, ki se je pričel že v dopoldanskem času s sprejemom na radeškem trgu z nastopom godbe na pihala in mažoretk in se nato nadaljeval v popoldanskem času na Močilnem, so bili vtakni posebni poudarki, ki so dogodek povezali z letošnjim mednarodnim letom biotske raznovrstnosti ter s prizadevanji za ohranjanje naravne in kulturne dediščine. Nastopili so domači študijski krožki in društva, ki tradicionalno sodelujejo v TVU na lokalni ravni, in sicer tako, da posredujejo svoje znanje, se povezujejo in ustvarjajo skupaj. »Vsa po vrsti so lahko primeri dobrih praks, kako v vsakdanje življenje vtkati principe vseživljenjskega učenja in medgeneracijskega druženja. Njihovo neprecenljivo znanje, predvsem pa srčnost podeželskih ljudi zagotavljajo nepozabne trenutke,« jih je opisala Marija Imperl, direktorica KTRC Radeče . Z glasbenimi točkami je program popestrila GŠ Radeče in z ljudskimi plesi učenci in učenke podružnične osnovne šole na Svibnem. Ob domači hrani in pijači in ob zvokih prijetne glasbe je čas do zaključka srečanja minil, kot bi trenil.


 

<< Nazaj

 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2024 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik