Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2000
Razvojno-izobraževalni center Novo mesto

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja

Priznanje posamezniku/-ci, skupini, društvu, ustanovi, podjetju ali lokalni skupnosti za izjemne strokovne ali promocijske dosežke pri bogatitvi znanja drugih 

Zavod za varstvo in rehabilitacijo po poškodbi glave Zarja

(direktorica: Irena Reberšak)
Predlagateljica: Mateja Korošec 

Učenje je najboljše zdravilo za žalost se glasi rek, ki mu sledijo na Zavodu za varstvo in rehabilitacijo po poškodbi glave Zarja. Njihov namen je spodbuditi učenje, ki pomeni novo priložnost, da se varovanci zavoda, ki so utrpeli poškodbe možganov, kolikor je le mogoče približajo kakovosti življenja, kakršnega so imeli pred nesrečo.

V zavodu Zarja se zelo dobro zavedajo individualnih potreb vsakega posameznika, pa tudi značilnosti oseb s posebnimi potrebami v splošnem. Zato so zaposleni razvili prilagojeni model izvajanja študijskih krožkov kot obliko vseživljenjskega učenja na različnih stopnjah zmožnosti v procesu rehabilitacije. Ta model učenja in usposabljanja v krožkih se danes izvaja tudi v drugih programih in ustanovah, kamor se vključujejo osebe po možganskih poškodbah. V zavodu Zarja so doslej izvedli kar 44 študijskih krožkov, namenjenih oskrbovancem zavoda in tudi zaposlenim, s čimer se utrjuje skupinsko delo in skupnostno učenje. Člani pod vodstvom mentorjev sami izbirajo učne vsebine z različnih področij, vedno povezane s procesom rehabilitacije, obnove samozaupanja in pozitivnega samovrednotenja. S sodelovanjem v krožku se učijo tudi pravilnih strategij, orientacije v prostoru in času, branja in pisanja, lotevajo se dejavnosti za razvoj logičnega mišljenja, za izboljšanje spomina in koncentracije. Tako skupaj, hkrati pa vsak po svojih zmožnostih, sledijo temeljnim ciljem socializacije – učijo se komunikacije in sodelovanja, obvladovanja kriznih trenutkov, omejevanja neprimernega vedenja in še marsičesa.

Vloga mentorjev in vseh zaposlenih v zavodu Zarja je neprecenljiva. S posredovanjem znanja in nudenjem pomoči omogočajo osebam po poškodbi glave in njihovim svojcem kakovostnejše življenje in jim vlivajo novo upanje za čim večjo samostojnost in postopno vključevanje (vračanje) v socialno okolje.

Pridobljena koncesija omogoča zavodu Zarja izvajati kakovostno vodenje, varstvo in zaposlitve pod posebnimi pogoji ter institucionalno varstvo oseb po poškodbi glave. Predvsem pa je pomembno, da se oskrbovanci zavoda v programih vseživljenjskega učenja osebnostno razvijajo, na novo odkrijejo svojo identiteto in tako počasi, a vztrajno napredujejo.
 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2023 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik