Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2008
Nuša Ilovar iz Žalca

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja

Priznanje posamezniku/-ci, skupini, društvu, ustanovi, podjetju ali lokalni skupnosti za izjemne strokovne ali promocijske dosežke pri bogatitvi znanja drugih 

Sašo Hribar z Vrha pri Višnji gori

Predlagateljica: Sonja Klemenčič 
»Prav opozarjanje na neformalno učenje, njegove pojavne oblike in sporočilo, da tudi znanje, pridobljeno na tak način, velja, pa je eno temeljnih sporočil ideje vseživljenjskega učenja /…/ Gospod Hribar je v Moji soseski predstavil različne možnosti za učenje odraslih, od katerih nekatere niti niso tako poznane.« (Iz utemeljitve predloga)

Kultura učenja ne raste sama od sebe. Podprta mora biti s sistemskimi ukrepi in s promocijo. Živimo v okolju, v katerem je še do nedavna veljalo, da kar se Janezek nauči, to Janez zna. Šola je veljala za neprijetno obveznost, ki jo je treba 'preživeti', sicer nam grozi, da 'bomo šli krave past'. Vrsta zmot se skriva za temi rekli: učenju je namenjeno le otroštvo; odrasli pobirajo le sadove; spregledan je (samo)razvoj učečih se ljudi; kmetje naj ne bi potrebovali znanja … in še bi se kaj našlo. Kako te okorele vzorce mišljenja omehčati in spremeniti? S promocijo drugačnih zgledov in novih vrednot. To pa je dolgotrajni proces, ki mora seči tudi v domove, k ljudem in jih nagovoriti, a ne pridigarsko, temveč z veselo in spodbudno besedo. Radijski in televizijski medij sta tu kot nalašč in Sašo Hribar, voditelj najbolj poslušanih oddaj, priljubljen zaradi svoje duhovitosti in domiselnosti, je nedvomno najprimernejša oseba, ki lahko ponudi nekaj novega. Ko je človek sproščen in dobre volje, odpre tudi ušesa bolj na široko in tako je več možnosti, da med informacijami odkrije zlato zrno. Oddaja Moja soseska na sobotnem Valu 202 je pod vodstvom Saša Hribarja postala prava vesela šola vseživljenjskega učenja. Med oddajo se poslušalci seznanijo z zanimivimi in redkimi poklici, z možnostmi za izobraževanje in učenje, z uspešnimi ljudmi, ki se v poklicu odlikujejo … Oddaja poteka pod geslom Znanje je moč, ki ga vsakokrat ponazarja primer osebe, ki geslo uteleša. Še posebej je dragoceno to, da so posamezniki, predstavljeni v Moji soseski, ljudje našega vsakdanjika, s katerimi se vsak poslušalec zlahka poistoveti. Uspešne življenjske zgodbe naših vrlih 'sosedov' tako postanejo tudi naše, od tu do koraka, narejenega iz mrtve točke na življenjski (poklicni) poti v novo smer, pa ni več daleč. Poleg primerov dobre prakse so bili v zadnjem letu predstavljeni tudi izobraževalni programi za odrasle, svetovalna središča, študijski krožki, središča za samostojno učenje, borza znanja, univerza za tretje življenjsko obdobje in projektno učenje za mlade. Oddaja je podprta z objavo vseh podatkov, pomembnih za vseživljenjsko učenje, na spletni strani Radia Slovenija.


 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2024 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik