Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2007
dr. Zora Tavčar z Opčin pri Trstu

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja 2002

Priznanje posamezniku/-ci, skupini, društvu, ustanovi, podjetju ali lokalni skupnosti za izjemne strokovne ali promocijske dosežke pri bogatitvi znanja drugih 

Mestna občina Maribor
 
"… razvoj vsakega mesta, pa tudi države, temelji na znanju."

Med lokalnimi skupnostmi je letošnje priznanje za izjemne dosežke na področju vseživljenjskega učenja in izobraževanja odraslih pripadlo Mestni občini Maribor. Ob njenem zgledu se zavemo, kako pomembne za uveljavljanje kulture učenja so korenine, ki segajo daleč v preteklost. In v Mariboru se res lahko pohvalijo z njimi, saj so v minulih 150 letih prehodili pot, ki se je strmo vzpenjala od Slomška, z Blažem in Nežico v nedeljski šoli, do lastne Univerze. Spotoma so ugotovili, da ciljev tudi s tem še niso dosegli, saj je učenje neločljiva razsežnost vsakdanjika, zato so podprli najrazličnejše, tudi neformalne in promocijsko naravnane izobraževalne programe. Zavedajo se namreč, da s tem dvigajo kakovost življenja občanov. Zadovoljni, v prihodnost zazrti občani, pa so poroštvo za kakovostno življenje občine.

Maribor se med slovenskimi občinami odlikuje po tem, da namenja izobraževanju odraslih največji delež proračunskega denarja na prebivalca. Taka naravnanost je resda podprta s tradicijo, vendar ni samoumevna, saj vemo, da je tamkajšnje gospodarstvo po osamosvojitvi Slovenije doživljalo zelo hudo krizo, ki jo premagujejo tudi s pomočjo vlaganja v znanje. S sofinanciranjem programov za odrasle občina omogoča, da se vanje vključujejo tudi tisti, ki plačila ne bi zmogli. Med njimi so predvsem brezposelni in mlajši odrasli, ki potrebujejo novih spodbud in učnih možnosti, podprtih s svetovanjem in učno pomočjo.

Župan Mestne občine Maribor, Boris Sovič, ugotavlja, da so najhujšo krizo v devetdesetih premagali »z ukrepi dejavne politike zaposlovanja, ljudje so se dodatno izobraževali, usposabljali in preusposabljali. Letno se je teh programov udeležilo več kot 5.000 oseb. Rezultati niso izostali. Zaposlenost je začela naraščati. Potrdilo se je, da razvoj vsakega mesta, pa tudi države, temelji na znanju«. Izobraževalnih nalog pa je še veliko, saj letošnji podatki kažejo, da je med brezposelnimi na Mariborskem največ oseb z osnovno šolo - pogosto celo nedokončano. Koliko korakov je še od tu do informacijske pismenosti!

Izobraževanja pa ne potrebujemo le za pridobitev 'boljše službe' ali za večjo gospodarsko uspešnost, temveč tudi zaradi nas samih. Nova spoznanja in pozitivne učne izkušnje ljudi osrečujejo, zato MO Maribor podpira tudi šole za starše in bodoče starše, informacijsko-svetovalne programe za mlade, programe temeljnega izobraževanja za rizične skupine, programe za osebnostni razvoj in življenjsko uspešnost, pa tudi festivalsko naravnano ponudbo Tedna vseživljenjskega učenja, s katero uveljavljajo učenje kot eno temeljnih vrednot. 

 
 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2024 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik