Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2006
Nada Mulej iz Žalca

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja 2000

Priznanje posameznikom/-cam za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja 

Alma Plivac z Jesenic
 
Zaupanje dela čudeže

Alma Plivac je aprila letos, kot prva iz svojega letnika, uspešno opravila zaključni izpit na Srednji ekonomski šoli ter tako dosegla poklic ekonomsko-komercialnega tehnika, za katerega se je usposabljala po programu za odrasle na Ljudski univerzi Jesenice. Občudovanja vreden dosežek je to zato, ker se je morala v najlepšem najstniškem obdobju, v 2. letniku srednje obutvene šole, zaradi hude bolezni odreči rednemu šolanju, s tem pa tudi brezskrbnemu druženju z vrstniki in drugim drobnim radostim, ki jih prinaša mladost.

"Alma je življenjski primer tega, kako volja in visoka motiviranost pripeljeta do uspeha," je zapisala Maja Radinovič Hajdič z Ljudske univerze Jesenice. "S svojo pozitivno izkušnjo in nesebično pomočjo je prepričala tudi svoje prijateljice, da so se vpisale na našo šolo. Ves čas jim je v oporo: posoja jim zapiske, se uči z njimi in jih spodbuja." Alma izhaja iz lastne izkušnje; tudi njej je bilo v največjo pomoč zaupanje, ki ga je bila deležna med domačimi, pri psihologinji na Zavodu za zaposlovanje ter končno na ljudski univerzi. Kakšen obliž na rano, ki jo je povzročilo omalovaževanje najprej pri zdravnikih, ki ji niso verjeli, da trpi, dokler ni bolezen izbruhnila z vso močjo, potem pa tudi na Zavodu za zaposlovanje, pri znancih in učiteljih!

Vsa leta šolanja se je borila z boleznijo. Operacije in okrevanja v zdraviliščih so si sledila več let zapored, želja po uspehu pa je bila čedalje močnejša. Učila se je v bolniški postelji, večkrat je morala jemati tablete proti bolečinam, komaj je hodila, na izpite so jo vozili z bolniškim avtomobilom. Toda vse izpite je opravila sproti! Močnejše so bile bolečine, močnejša je bila volja, da uspe. Hotela je znati več, kot ji je predpisoval program. Vpisala se je v knjižnico; izposojala si je knjige, da je lahko prebrala tudi tisto, česar v učnem gradivu ni bilo. Njeni zapiski in povzetki so bili tako dobri, da so bili nenehno v obtoku, sošolke so jih kar razgrabile.

Tako kot sami dosežki so torej priznanja vredne tudi Almine osebnostne lastnosti. V težkih okoliščinah ni obupala, pač pa razvila in utrdila vztrajnost, odgovornost, nesebičnost in solidarnost.
 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2024 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik