Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2006
dr. Anica Mikuš Kos iz Ljubljane

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja 2000

Priznanje skupini za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja 

Ljudske pevke iz Zabovcev, sekcija Kulturnega društva AJŠ Markovci
 
"Naj pesem naša vam pove."

Med dobitniki letošnjih priznanj skupinam za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja so tudi Ljudske pevke iz Zabovcev. V občini Markovci so jim resnično hvaležni, da so 27 let, posebno pa v zadnjih dveh letih, opravile nadvse pomembno delo, saj so s svojim petjem predstavljale domače kraje, tamkajšnje šege in navade - v Sloveniji in zunaj naših meja. Sodelovale so tudi v raziskovalnem projektu, to je bilo zanje posebej naporno, saj je zahtevalo dodatno - posamično in skupno izobraževanje. Kakšna trda naloga je bila to, si laže predstavljamo, če vemo, da je njihova povprečna starost 72 let!

Petje tukajšnjih kmečkih gospodinj je bilo do leta 1973 povsem naključno. Po prvih poskusih pa so žene ugotovile, da bi lahko ljudsko izročilo ohranjale in širile med mlade rodove. Plemenito hotenje je razumela in znala usmerjati Treza Maroh. Kmalu si krajani niso več znali predstavljati pomembnejšega slavja brez svojih pevk.

Postale so del Kulturnega društva Anton Jože Strafela Markovci in se vključevale v glasbeno dejavnost občine Markovci. Tako so za ljudsko pesem navdušile več generacij mladih, saj so sodelovale na vseh kulturnih dnevih ter na odmevnih prireditvah: Dediščina korantove dežele, Tukaj smo doma, Od kolin do mesa iz tunke, Tak so se ženili, Pri nas pa bomo zibali, Občina Markovci - to smo mi.

Najzahtevnejša naloga lastnega učenja jih je čakala lansko leto, ko so sodelovale v raziskovalni nalogi Občine Markovci. Posnele so Pesmi 'z lükarske dežele', za kar je bilo potrebnega res veliko odpovedovanja in dodatnih vaj, saj so morale izostriti izgovarjavo in pevsko natančnost, vendar jim je uspelo! Ne le, da so tako pomagale ohraniti dokument tamkajšnje kulturne dediščine, dosegle so cilj, ki so si ga pred mnogimi leti postavile: pesmi, ki so predstavljene v pesmarici in na kaseti, že vključujejo v svoj program mladi pevci v šolskih pevskih zborih.
 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2024 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik