Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2003
Literarno-gledališka skupina Tri gracije iz Ljubljane

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja 2000

Priznanje posamezniku/-ci, skupini, društvu, ustanovi, podjetju ali lokalni skupnosti za izjemne strokovne ali promocijske dosežke pri bogatitvi znanja drugih 

Damijan Kljajič iz Velenja
 
Zakladi kulturne dediščine za vse!

Damijan Kljajič je od leta 1987 zaposlen v Muzeju Velenje kot kustos-pedagog in kustos za novejšo zgodovino, kamor sega tudi njegovo publicistično delo. Na muzeološkem področju se veliko ukvarja z ambientalnimi ostavitvami in ureditvijo zbirke iz novejše zgodovine Šaleške doline, na pedagoškem pa je zapisan izobraževanju odraslih.

Že pred leti se je vključil v delo velenjske Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki je z njim pridobila velikopoteznega načrtovalca in izvajalca programa. Kot mentor zgodovinskega krožka vsako leto preseneti z novim projektom, ki vedno pusti bogate sledi v okolju. Članice njegovega krožka prav zdaj pripravljajo knjigo spominov, sicer pa že vrsto let zelo uspešno skrbijo za urejanje okolice Kavčnikove domačije v Zavodnjah, spoznavajo kulturne in naravne spomenike Slovenije (vsaka članica s pomočjo strokovne literature pripravi predstavitev izbranega spomenika, osebe, kraja ali pokrajine), vse pa uspešno sodelujejo z velenjskim muzejem (zbirajo muzealije, organizirajo prireditve in proslave).

Sam ali v sodelovanju s članicami krožka je pripravil več radijskih in televizijskih oddaj o starostnikih in njihovih življenjskih zgodbah. Precej dela je vložil tudi v izobraževanje odraslih, vključenih v varstveno-delovne centre za ljudi z motnjami v telesnem in duševnem razvoju. Lani so v Muzeju Velenje zanje pripravili kviz na temo poznavanja muzejev, letos pa so se udeleženci iz vse Slovenije preizkusili v poznavanju gradov.

Članice krožka pod Kljajičevim vodstvom zbirajo tudi zgodovinska pričevanja in zapisujejo dogodke ter običaje v Šaleški dolini med obema vojnama pa tja do začetka petdesetih let. Gradivo, do katerega se dokopljejo, se vrača dolini v obliki spisov, muzealij, oživljenih običajev (jajčerija, čajanka, kresni večer) in tako povezuje mlajše generacije s koreninami ter bogati turistično in kulturno zanimivost Šaleške doline.
 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2024 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik