Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 1999
Projektna skupina za peko kruha in peciva iz Škofje Loke

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja 2000

Priznanje posamezniku/-ci, skupini, društvu, ustanovi, podjetju ali lokalni skupnosti za izjemne strokovne ali promocijske dosežke pri bogatitvi znanja drugih 

Turistično-športno društvo Kostel
 
Zimska univerza

Izjemne dosežke na področju uveljavljanja vseživljenjskega učenja dosega Turistično športno društvo Kostel, v katerem se združujejo vse ustvarjalne sile mlade kostelške občine. Že od ustanovitve leta 1991 je izobraževanje ena temeljnih društvenih nalog. Duša dogajanja je predsednik dr. Stanko Nikolič, animator, strateg in povezovalec želja, načrtov, projektov in sanj tamkajšnjega prebivalstva.

Kostelško je bilo do nedavna zapostavljeno, zaprto območje. Zato so se morali člani društva lotiti tudi nalog, ki ne spadajo v ožji turistični okvir. Sodelovali so pri obnovi in asfaltiranju cest, napeljavi vodovodov in telefonskega omrežja, zbiranju in odvozu smeti, elektrifikaciji, javni razsvetljavi in podobnem. Prej namreč teh - civilizacijskih samoumevnosti - tu ni bilo. Prizadevanja društva za normalno življenje Kostelcev so leta 1998 pripomogla k ustanovitvi samostojne občine s 700 prebivalci.

Dejavnost društva sega na področja športa in rekreacije, praznovanj in običajev, učenja, turistične promocije, komunalne infrastrukture, mednarodnega sodelovanja, priprave razvojnih programov ter prirejanja predavanj, seminarjev, mednarodnih prostovoljnih delovnih taborov, raziskovalnih taborov, tečajev ...

Na podeželju je že po tradiciji zima čas za učenje, zato so različne dejavnosti zrasle 'kar same od sebe'. Društvo je tako postalo nekakšna 'zimska univerza' Kostela. Prednost dajejo uporabnemu znanju, na primer vzgoji sadnega drevja in zdravilnih zelišč, urejanju vrtov, biološkemu kmetovanju, zdravi prehrani, učinkoviti rabi energije in obnovljivim virom energije, poslovnim priložnostim turizma, urejanju okolja, skrbi za pitno in tekočo vodo, pridobitvi blagovne znamke, mednarodnemu sodelovanju in trajnostnemu razvoju podeželja. Pripravili so več prospektov, vodnikov, razglednic, knjig, spominkov in drugega promocijskega gradiva. Prizadevajo si tudi za uveljavitev krajevnih kulinaričnih posebnosti. TVU 2000 so počastili z izdajo knjige o kostelških jedeh, običajih in šalah. Tako prispevajo k ohranjanju izročila in dvigu samozavesti nekdaj 'pozabljenih' prebivalcev občine Kostel.
 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2023 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik