Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2003
Sklad Mitja Čuk ONLUS z Opčin pri Trstu

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja 2008

Priznanje posamezniku/-ci, skupini, društvu, ustanovi, podjetju ali lokalni skupnosti za izjemne strokovne ali promocijske dosežke pri bogatitvi znanja drugih 

Marjetka Popovski iz Izole

Predlagateljica: Špela Pahor 

Diplomirana fizioterapevtka, Marjetka Popovski, je izredno dejavna – tako v osebnem življenju kot tudi v svojem socialnem okolju. Za njen trud so ji hvaležni pripadniki različnih generacij, bodisi v Izoli bodisi v zamejstvu ali drugod po svetu.

Marjetka Popovski s svojim delovanjem bogati svoje znanje in znanje drugih kot dejavna članica študijskega krožka Beseda slovenske Istre. Je fizioterapevtka v Domu upokojencev Izola z izostrenim posluhom za potrebe oseb v tretjem življenjskem obdobju, je pa tudi izjemna organizatorka in animatorka na glasbenem področju, avtorica številnih skladb in pesmi, ki jih objavlja v literarnih revijah, je organizatorka in voditeljica literarnih večerov, vodja projekta oživitve Tartinijeve ulice v Izoli ipd. V svoji andragoški metodi združuje svoje strokovno znanje (fizioterapija) z ljubeznijo do glasbe in petja, moč in domišljijo za delovanje pa ji vliva prepričanje, da je s pomočjo treninga in vseživljenjskega učenja moč pomagati ljudem s posebnimi potrebami vseh generacij. Njena želja je predvsem ohranjati in na novo prebujati zmožnosti starejših, na primer pomnjenje ter govorne ter gibalne, še posebej glasbene spretnosti (igranje na inštrumente, petje), jim tako dvigniti kakovost življenja in jih prek kulturne dejavnosti povezati s socialnim zaledjem. V ta namen je pred dobrim desetletjem v domu upokojencev ustanovila sprva zgolj terapevtsko glasbeno skupino, ki pa se je razvila v še danes delujoča pevski zbor in ansambel, ki nastopata tako v domu kot zunaj njega. Poleg tega vodi dve ženski pevski skupini, v Izoli in v Škednju, njuno delovanje povezuje in tako prispeva k ustvarjanju enotnega slovenskega kulturnega prostora. O njenem delu so doslej poročali mnogi lokalni in drugi mediji.

Ustvarjalnost, ki zaznamuje delovanje Marjetke Popovski, bistveno presega okvire njenega profesionalnega delovanja. Še posebej opazni so njeni dosežki na področju kulturnega udejstvovanja. Z dejavnostmi, ki se jih loteva kot terapevtka, izobraževalka, kulturna animatorka ter tudi kot (po)ustvarjalka na področju kulture, prispeva k širitvi znanja o povezovalni in rehabilitacijski vlogi vseživljenjskega učenja pri osebah s posebnimi potrebami ter o pomenu kulturnih dejavnosti za kakovostnejše življenje v različnih socialnih okoljih.
 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2023 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik