Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2016
Janja Urbiha iz Kozarišč

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja 2000

Priznanje posamezniku/-ci, skupini, društvu, ustanovi, podjetju ali lokalni skupnosti za izjemne strokovne ali promocijske dosežke pri bogatitvi znanja drugih 

Milica Prešeren iz Ljubljane
 
Povezati učenje in užitek

Na Slovenskem, kjer je šola od nekdaj zbujala neprijetne asociacije, se je nekaj premaknilo! V glavah posameznikov so se vzpostavile do nedavna skoraj neverjetne povezave, med učenjem in veseljem ter učenjem in užitkom, na primer. Ti novi pojmovni sklopi so se po zaslugi novinarke Milice Prešeren udoma čili v sami srčiki javnih medijev, na Televiziji Slovenija.

Milica Prešeren je prejemnica letošnjega priznanja ACS za posebne dosežke pri promociji vseživljenjskega učenja zaradi novega vetra, ki veje iz redne mesečne oddaje Modro, katere urednica in voditeljica je. Vsak prvi petek v mesecu se pred gledalcem odvrti mozaik prispevkov na temo izobraževalnih možnosti za vse generacije, od predšolske, do tiste v tretjem življenjskem obdobju. Dobitnica priznanja si je želela ustvariti 'drugačno' oddajo in hvaležna je vsem, ki so ji to tudi omogočili oziroma ji pri tem pomagajo, predvsem urednici izobraževalnega programa Barbari Volčič Lombergar in svoji delovni ekipi.

Vsaka šola je lahko zanimiva in privlačna, če jo znamo prav predstaviti, meni Milica Prešeren. Osnovni namen njenih oddaj je vzbuditi željo po učenju. Gledalca želi prepričati, da je učenje užitek, in da je lahko tudi zabavno. Posebno pozornost namenja posredovanju znanj med generacijami: ne le, da se učijo otroci od staršev, učiteljev in drugih odraslih, uče se tudi odrasli od otrok! Za naše okolje je posebej pomembno to, da oddaja gledalcem vseh starosti približuje delo izobraževalnih ustanov tako, da ruši predsodke in vse prepogosto prisoten strah pred njimi.

Ekipa, ki oddajo pripravlja, je mlada, Milica pa vztraja, da vsakdo predstavlja predvsem tiste teme, ki so mu tudi osebno blizu. Najbolje namreč delamo, kadar izhajamo iz sebe, je prepričana. Kot avtorica prispevkov se loteva vprašanj, ki zahtevajo veliko mero tankočutnosti in empatije. V oddaji vedno spregovorijo ljudje, ki jih obravnavana tema neposredno zadeva, saj nima namena le posredovati informacij, temveč predstaviti resnične okoliščine, v katerih učenje/izobraževanje poteka. 

Z naslovom oddaje je avtorica skušala poudariti spoznanje, da je učenje dejavnost, ki nas spremlja vse življenje. V vsakem trenutku, v vseh okoliščinah, naj bodo še tako težavne, se skriva zrno modrosti, le izluščiti ga moramo oziroma ga prepoznati. Prepričana je, da dajejo oddaji širino in odmevnost ne le ustvarjalci, temveč tudi vsi, ki ji namenjajo svoj čas, se pravi tudi gledalci. Priznanje naj bi bilo torej v nekem zelo širokem smislu namenjeno tudi njim.
 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2023 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik