Izbor vsebin
Domov
Predstavitev
Sodelujoči
Prireditve
Priznanja
Za medije
V žarišču
English

Novice
• Vabimo na 23. Andragoški kolokvij
• Vabimo na novinarski konferenci
• Vabimo na nacionalno odprtje TVU 2019

Priznanja 2006
Sonja Pungertnik iz Ljubljane

TVU soustvarjamo

Dobitniki priznanj ACS za promocijo učenja in znanja 2009

Priznanje posameznikom/-cam za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja 

Faila Pašić Bišić z Jesenic

Predlagatelj: Dobrodelno društvo Up, Jesenice 
»Neznanje je vir mnogih predsodkov in strahov. Želim si, da bi bil medkulturni dialog del osnovnošolskega programa, da bi se mladi že v osnovni šoli seznanili z ljudmi, ki imajo drugačne korenine. Nevednost, strah pred neznanim, posploševanje (etiketiranje) so vir vsega zla med ljudmi.«

Faila Pašić Bišić se je rodila na Jesenicah, v muslimanski družini, priseljeni iz Bosne. V šoli ni bila deležna podpore učiteljev, a je kljub temu uspešno nadaljevala šolanje. Dokončala je Srednjo poslovno šolo Jesenice in diplomirala na Visoki poslovni šoli Koper. Po diplomi je bila zaradi nošenja muslimanske naglavne rute na Zavodu za zaposlovanje uvrščena v kategorijo težko zaposljivih oseb. Z naglavno ruto tedaj ni mogla priti niti do vozniškega dovoljenja, a ni dopustila, da bi jo okoliščine potisnile v anonimnost. Z državljansko pobudo je dosegla pravico do vozniškega izpita za Muslimanke, z obiskovanjem tečajev in seminarjev (jezikovna in računalniška znanja, veščine komuniciranja z javnostmi, načela in metode globalnega učenja) pa je pridobivala nova znanja, s katerimi je postala bolj samozavestna, pa tudi bolj konkurenčna na trgu delovne sile. Zdaj je zaposlena kot poslovna sekretarka.

Ves čas je v skladu z muslimanskimi vrednotami delovala kot prostovoljka, še posebej v Dobrodelnem društvu Up Jesenice. Udeleževala se je seminarjev in konferenc in tako postala prepoznavna v domači in mednarodni javnosti. V sodelovanju s šolami izvaja interaktivne delavnice na temo človekovih pravic, odpravljanja diskriminacije in promoviranja enakih možnosti. V obdobju 2005-2009 je z delavnicami, na katerih uporablja metode globalnega učenja1, obiskala prek 100 šol po Sloveniji.

S samostojnim učenjem poglobljeno spoznava arabski jezik, literaturo in kulturo. Med športnimi dejavnostmi ima najraje drsanje, ki ga redno trenira. Znanje jezikov ji omogoča uspešno vključevanje v mednarodne, predvsem humanitarne projekte. Vendar Faila ni le humanitarna aktivistka, je predana mati in žena, občutljiva tudi za stisko otrok, žrtev vojnega nasilja. S prostovoljstvom si je prislužila naslov Naj prostovoljka leta, razglasitev za Dobrotnico leta 2007 ter nominacijo za Slovenko leta. Ker pogumno prispeva k premagovanju predsodkov pred islamom, je bila izbrana za Obraz Evropskega leta enakih možnosti za vse (2007), letos pa je ambasadorka Evropskega leta boja proti revščini in socialni izključenosti.

 -----
1 »Globalno učenje ljudem odpre oči in um za dojemanje realnosti sveta ter jih prebudi za delovanje, ki vodi k svetu večje pravičnosti, enakosti in človekovih pravic za vse.« Več na: http://cnvosinfo.civilni-dialog.net/; metoda globalnega učenja: je metoda celostnega, naravnega, pospešenega, individualiziranega, intenzivnega usposabljanja in ustrezno vodenega poučevanja in učenja; več na: http://www.eeuroinclusion.org/ ).
 << Nazaj
 
 
 

Povezujemo se:


Pomembno
Strani smo prenovili.
Nov naslov:
https://tvu25.acs.si

Podprite idejo vseživljenjskega učenja
in TVU na Facebooku:


Uporabite ključnik:
#TVU2019
     
   
 

(C) 1996-2023 ACS, datum zadnje spremembe: 10.06.2019, 15:35 | Pravno obvestilo | Piškotki
Računalniška izvedba: Franci Lajovic, grafična zasnova: David Fartek
urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik