Parada učenja – Dan učečih se skupnosti

Parada učenja (PU) se je v obdobju 2012–2015 razvijala in sofinancirala v okviru projekta Uresničevanje prenovljenega Evropskega programa za učenje odraslih (EPUO). V naslednjih letih je bila uspešno izpeljana na okrog 15 prizoriščih v okviru nacionalne podpore projektu TVU. Tudi letos je Parada učenja – Dan učečih se skupnosti potrdila svojo osrednjo vlogo v TVU. Njenih 12 nosilcev v letu 2020 je bilo izbranih na razpisu MIZŠ, dva pa sodelujeta z lastnimi sredstvi.

Medtem ko bodo druga prizorišča TVU razpršena po času (od 4. septembra do 9. oktobra) in kraju (od mest do podeželja, od učilnic do prireditev na prostem), bo Parado učenja odlikovalo zgoščeno dogajanje v središčih mestnih in drugih večjih skupnosti. Izpeljave PU v 14 krajih po Sloveniji bodo organizirane 9. septembra 2020.

Ukrepi proti širjenju covida-19 bodo kar precej okrnili temeljno zasnovo PU, tako da bodo dogodki delno potekali v živo, delno v virtualnem okolu. Na trgih in drugih javnih mestih bodo mimoidoče vabile stojnice, delavnice, multimedijske predstavitve pa tudi strokovni dogodki v bližnjih ulicah in učnih kotičkih. Marsikje bodo potekale tudi številne spremljevalne dejavnosti, kot so natečaji, razstave in podobno. PU bo močno podprta tudi z objavami na družbenih omrežjih ter dogajanji v spletnih platformah (Zoom, Teams ipd.).

Na PU se bodo srečevali ponudniki znanj in spretnosti ter povpraševalci po obojem. Živahen utrip, barvitost, obilo radovednosti, ponosa, upanja … vse to bo mogoče doživeti v družbi zagovornikov in uresničevalcev kulture vseživljenjskosti učenja. Sodelovali bodo pripadniki vseh generacij. Za varnostne ukrepe bo poskrbljeno.

Seznam izvedb Parade učenja z njihovimi nosilci in s povezavami na programe (ti so v pripravi):

  1. PU Ajdovščina; nosilec LU Ajdovščinaprogram
  2. PU Jesenice; nosilec LU Jeseniceprogram
  3. PU Kranj; nosilec LU Kranjprogram
  4. PU Medvode; nosilec KD Sejalec umetnosti: program
  5. PU Murska Sobota; nosilec LU Murska Sobota: program
  6. PU Nova Gorica; nosilec LU Nova Gorica: program
  7. PU Novo mesto; nosilec RIC Novo mesto: program
  8. PU Ormož; nosilec LU Ormožprogram
  9. PU Rogaška Slatina; nosilec LU Rogaška Slatina: program
  10. PU Slovenj Gradec; nosilec MOCIS Center za izobraževanje odraslihprogram
  11. PU Slovenska Bistrica; nosilec LU Slovenska Bistricaprogram
  12. PU Šmarje pri Jelšah; nosilec Knjižnica Šmarje pri Jelšahprogram
  13. PU Trbovlje; nosilec Zasavska ljudska univerzaprogram
  14. PU Velenje; nosilec AZ LU Velenjeprogram

​Dogodki TVU, povezani s to skupno akcijo TVU 2020, so na voljo tukaj.

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility. Skip to content