Učenje in kultura – z roko v roki

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Slovenije med 20. in 29. majem organizirata Teden ljubiteljske kulture. K sodelovanju so povabljena kulturna društva in njihove zveze, posamezni ustvarjalci, lokalne skupnosti, izobraževalne in kulturne ustanove, etnične skupine, ki živijo v Sloveniji, slovenski ustvarjalci v drugih državah, skratka vsi, ki želijo prispevati k prepoznavnosti slovenske ljubiteljske kulture.

Ljubiteljska kultura se prepleta z ljudskim izročilom in se na tak način (iz roda v rod) običajno tudi prenaša. Zato je toliko pomembneje, da se zavedamo njenega pomena in poskrbimo za njeno ohranjanje. Na ta način se tudi učimo – od tod ime akcije.

Pogosto se prenaša medgeneracijsko, zato tovrstni dogodki spadajo v vseživljenjsko učenje.

V to skupno akcijo torej sodijo dogodki, predavanja, nastopi, razstave, koncerti, vezani na ročna dela, glasbene/instrumentalne/pevske projekte, slikarsko in druge likovne umetnosti ter številne druge oblike ljubiteljske kulture. Učenje in kultura hodita z roko v roki. Osrednja tema letošnjega Tedna ljubiteljske kulture pa je filmska dejavnost. V središču bosta odnos do filma ter pomen filmske pismenosti in filmske ustvarjalnosti pri vzgoji in izobraževanju otrok kot odraslih. Film v vsako slovensko vas!

Kontaktna oseba: mag. Urška Bittner Pipan, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. E urska.bittner@jskd.si

Dogodki TVU, povezani s to skupno akcijo TVU 2022, so na voljo tukaj.

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility. Skip to content