Učenje in kultura – z roko v roki

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Slovenije med 20. in 29. majem organizirata Teden ljubiteljske kulture. K sodelovanju so povabljena kulturna društva in njihove zveze, posamezni ustvarjalci, lokalne skupnosti, izobraževalne in kulturne ustanove, etnične skupine, ki živijo v Sloveniji, slovenski ustvarjalci v drugih državah, skratka vsi, ki želijo prispevati k prepoznavnosti slovenske ljubiteljske kulture.

Ljubiteljska kultura se prepleta z ljudskim izročilom in se na tak način (iz roda v rod) običajno tudi prenaša. Zato je toliko pomembneje, da se zavedamo njenega pomena in poskrbimo za njeno ohranjanje. Na ta način se tudi učimo – od tod ime akcije.

Pogosto se prenaša medgeneracijsko, zato tovrstni dogodki spadajo v vseživljenjsko učenje.

V to skupno akcijo torej sodijo dogodki, predavanja, nastopi, razstave, koncerti, vezani na ročna dela, glasbene/instrumentalne/pevske projekte, slikarsko in druge likovne umetnosti ter številne druge oblike ljubiteljske kulture. Učenje in kultura hodita z roko v roki. Osrednja tema letošnjega Tedna ljubiteljske kulture pa je filmska dejavnost. V središču bosta odnos do filma ter pomen filmske pismenosti in filmske ustvarjalnosti pri vzgoji in izobraževanju otrok kot odraslih. Film v vsako slovensko vas!

Kontaktna oseba: mag. Urška Bittner Pipan, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. E urska.bittner@jskd.si

Dogodki TVU, povezani s to skupno akcijo TVU 2022, so na voljo tukaj.

Skip to content