Izvajalci prireditev TVU 2025
Šolski center Šentjur, Višja strokovna šola
Cesta na kmetijsko šolo 9, Šentjur, 3230 ŠentjurTelefon: 03746 29 02
Kontaktna oseba
Natalija Brečko
E-naslov: natalija.brecko@sc-s.si
PRIREDITVE
, 20. 5. 2025 od 10.15 do 11.00
Predstavljene bodo rastline, ki vsebujejo antimikrobne sestavine. Izpostavljene bodo predvsem tiste, iz katerih je smiselno narediti protimikrobne pripravke. Več >>Šentjur, 27. 5. 2025 od 10.15 do 11.00
Javni zavodi v Sloveniji lahko veliko prispevajo k večji potrošnji mesa slovenskega porekla in s tem zagotovijo trajnostno pridelavo in predelavo krme ter hrane v Sloveniji, ohranjanju in razvoju podeželja. Predstavljeni bodo rezultati raziskave analize deklaracij o izvoru mesa dobavljenega v izbrani javni zavod, in sicer podatki kot so: država rojstva, vzreje, zakola in razseka. Sklepne ugotovitve so: javni zavod je v preiskovanih letih nabavil 100 % piščančjega, 96,7 % govejega mesa slovenskega porekla ter 76 % puranjega in 40,6 % prašičjega mesa z oznako vzrejeno in zaklano v Sloveniji. Zapisi na dobavnicah so bili skladni z zakonodajo. Na osnovi analize zbranih podatkov ocenjujemo, da pogodbenih določil z dobavitelji mesa, ki so izbrani preko javnega razpisa, ni potrebno dopolnjevati, saj je sledljivost transparentna. Več >>Šentjur, 2. 6. 2025 od 10.15 do 11.00
V sodobnem poklicnem okolju imajo spletna orodja pomembno vlogo pri podpori in izboljšanju dela na področjih kmetijstva, živilstva in varstva narave. Strokovna informatika omogoča učinkovito zbiranje, obdelavo in uporabo podatkov, kar pripomore k boljšemu načrtovanju, spremljanju in dokumentiranju procesov. Z uporabo digitalnih pripomočkov, kot so spletne aplikacije, zemljevidi, baze podatkov in orodja za sodelovanje, študenti pridobivajo praktične veščine, ki jih bodo lahko uporabili v različnih strokovnih okoljih. Nekaj teh vsebin bomo spoznali tudi na tem predavanju. Več >>Šentjur, 3. 6. 2025 od 09.00 do 10.00
V zadnjih letih se je na trgu vina močno povečala ponudba brezalkoholnih vin. Na eni strani so sodobni potrošniki vina, ki v brezalkoholnih vinih prepoznavajo bogastvo sestavin vina z odsotnostjo alkohola, na drugi strani so pridelovalci ki jim ponudba brezalkoholnih vin predstavlja velik izziv. V predstavitvi bomo spregovorili o tehnologijah pridelave brezalkoholnega vina, razvrstitvah omenjenih vin in trendih na trgu vina. Več >>Šentjur, 4. 6. 2025 od 09.00 do 10.00
Samodelujoči oz. avtonomni kmetijski traktorji in ostali avtonomni sistemi odpirajo novo poglavje v kmetijski pridelavi. Predstavljeni bodo nekateri primeri avtonomnih delovanj kmetijske tehnike s poudarkom na natančnosti izvedbe dela. Več >>Šentjur, 5. 6. 2025 od 08.00 do 10.00
Predstavljene bodo vsebine, ki se izvajajo pri naših 4 višješolskih študijskih programih v obliki kratkih predavanj in vaj. Več >>