Prireditev TVU 2021

Svet v spreminjanju in kako v njem voditi svojo kariero

Izhodišče: svet, družba in, še posebej, trg dela se močno spreminjajo in vse te spremembe, ki po večini šele prihajajo in ki jih niti ne poznamo dobro, bistveno vplivajo na naš vsakdan, še bolj pa na naš položaj in vlogo v prihodnosti. Izbira izobraževalne poti, kariere je danes, in bo jutri, nagovarjala pomembno drugačna vprašanja pri posamezniku, kot jih je še pred desetletjem. Izobraževanje kot pomemben družben podsistem, ki se je, predvsem, v 19. in 20. stol., razvijal z roko v roki z razvojem družbe kot celote, prav posebej pa njenega/njenih načinov produkcije virov za življenje. Brez izzivov in potreb razvoja znanosti in tehnologije produkcije vertikalnega izobraževalnega sistema ne bi bilo, in, vzročno povezano, brez prenosa in razvoja vedno novega znanja, tudi kot profesionalnega znanja, ne bi bilo razvoja… Izobraževalni sistem je v svojem bistvu (bil) poklicni sistem in pridobljena izobrazba je bolj ko ne posamezniku zagotavljala trajnostno in vzdržno uspešno nastopanje in participacijo na trgu dela.

Pa danes? Pa jutri?

Spremembe, ki so postale sestavni del naše nove realnosti bistveno določajo tudi vzgibe in samo izbiro šolanja pri posamezniku (in posledično, tudi v družbenih politikah izobraževanja!).

- Zakaj se trg dela in skupaj z njim spreminja tudi izobraževalni sistem? Zakaj izbira študija danes ni več do-življenjska odločitev posameznika? Kaj je pri iskanju prave izbire danes pomembno? Kaj pri posamezniku šteje in kaj naj pri odločanju najbolj upošteva? Kaj pomenijo danes in jutri certifikati in kaj v resnici vsakič znova določa posameznikovo vrednost, iskanost, če hočete tudi zaposljivost? Pogledali si bomo predvidevanja, na kaj naj posameznik stavi, kaj naj pri sebi razvija, in, kaj pri tem prispeva (lahko) šola.

- Poklici in »poklici« sedanjosti in kaj na tem polju vidimo v prihodnosti? Poklici izginjajo, se spreminjajo in nastajajo novi. Kaj pa šola? Kakšno vlogo ima, naj ima, izobraževalni sistem? Zakaj v šolo?

- Pogledali si bomo strukturo sodobnega študija na primeru UL: bolonjski sistem, interdisciplinarnost, mednarodnost… razvoj ključnih kompetenc (tudi) v času študija. Kako sodobne univerze – in izobraževalne ustanove na sploh, razvijajo oz. vsaj spodbujajo razvoj ključnih kompetenc pri posameznem študentu, poleg tega, seveda, da skrbijo za prenos vedno osveženega znanja, znanja v nenehni transformaciji.

Na predavanje se je potrebno prijaviti na elektronski naslov anja.nemec@lung.si.
NAČIN IZPELJAVE
Prek medijev/na daljavo
 • video/avdio dogodek (npr. Zoom, MS Teams, Skype)
  TERMIN PRIREDITVE
  Lokacija dogodka: Nova Gorica, Ljudska univerza Nova Gorica, Cankarjeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Zoom
  Datum: 5. 10. 2021
  Čas dogodka: od 17.30 do 19.00
   
  KONTAKTNA OSEBA ZA PRIREDITEV
  Neža Grillo, Anja Nemec
  Telefon: 051 607 259
  E-naslov: neza.grillo@lung.si
  PRIREDITEV IZVAJA
  Sabina Žnidaršič
  Ulica Franca Mlakarja 9, 1000 Ljubljana
  Telefon: 051 607 259
  Vse prireditve >>