Prireditev TVU 2022

Živa knjižnica na Paradi učenja v Slovenj Gradcu

Ste kdaj razmišljali o predsodkih in stereotipih, ki jih imate do drugih? Ali o tem, kako vas vidijo drugi? Ste polni stereotipov o muslimanih in Judih, priseljencih, duhovnikih, istospolno usmerjenih, Romih ali invalidih? Ste pomislili, da je to zato, ker do zdaj niste imeli prave priložnosti govoriti z eno od naštetih oseb in spoznati, kakšno je njeno ali njegovo življenje v resnici?
Če ste se pripravljeni soočiti z lastnimi predsodki in se v živo srečati z vašim stereotipom, vas vabimo, da se včlanite v Živo knjižnico, kjer knjige lahko govorijo!
Živa knjižnica je knjižnica kot vsaka druga – ima knjige, knjižničarja/ko, bralce/ke in čitalnico. Posebnost Žive knjižnice v Slovenj Gradcu je ta, da so knjige ljudje (tako imenovane žive knjige), ki skozi dialog z bralci/kami delijo svoje življenjske zgodbe ter tako aktivno pripomorejo k zmanjševanju stereotipov in predsodkov. Osnovni namen metode Žive knjižnice je namreč ozaveščanje o človekovih pravicah in človeškem dostojanstvu preko preizpraševanja predsodkov, ki vodijo k diskriminaciji določenih posameznikov/c ter družbenih skupin.
Metodo žive knjižnice je razvila danska mladinska organizacija Ustavi nasilje (Foreningen Stop Volden) v letu 2000 z namenom preprečevanja nasilja med mladimi, od takrat pa se je metoda razširila po več kot 70. državah po svetu. V Sloveniji se metoda izvaja od leta 2007, ko so prvo živo knjižnico v Ljubljani izvedli Društvo Legebitra, Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljskega dela ter Društvo CNI - Center za neformalno izobraževanje.

NAČIN IZPELJAVE
Fizično/osebno
TERMIN PRIREDITVE
Lokacija dogodka: Slovenj Gradec, VGC Andeški hram in Gandijev park
Datum: 25. 5. 2022
Čas dogodka: od 09.00 do 12.00
 
KONTAKTNA OSEBA ZA PRIREDITEV
Petra Šteharnik
Telefon: 041 372 510
PRIREDITEV IZVAJA
Društvo ljubiteljev knjig Meškova bukvarna
Pohorska cesta 29, 2380 Slovenj Gradec
Telefon: 040 716 030
E-naslov: kontakt@meskovabukvarna.eu
Vse prireditve >>