Prireditev TVU 2022

Palestina skozi podnebne spremembe

Dogodek je predstavitev, namenjena senzibilizaciji udeležencev in udeleženk na temo podnebnih migracij in podnebnih sprememb, kar bomo dosegli skozi predstavitev nekaterih projektnih rezultatov projekta Climate of Change in seznanjanju udeležencev in udeleženk s podnebnimi spremembami in okoljsko pravičnostjo v Palestini. V prvem delu dogodka bomo predstavili Hišo svetov s poudarkom na kotičku Okolje priporoča, ki ga ureja gibanje Mladi za podnebno pravičnost, prav tako pa bomo predstavili povzetek raziskave iz projekta Climate of Change. K podpisom za peticijo bomo povabili udeležence na samem dogodku, poleg tega pa tudi v času odprtja Info-točke Hiše svetov dvakrat tedensko (ob torkih in četrtkih med deseto in dvanajsto uro). Osrednji del dogodka bo namenjen raziskovanju povezave med globalnimi (in lokalnimi) vplivi podnebnih sprememb ter prebivalstvom na specifičnem geografskem območju, v Palestini.

Dogodek bo povezovala Veronika Vižintin iz Društva Humanitas, predavala pa bo Palestinska arhitektka in študentka urbanizma v Ljubljani Anwar Samara, ki bo tekom dogodka naslovila različne perspektive podnebnih sprememb v Palestini:

- podnebne spremembe kot izziv za Palestince in Palestinke na Zahodnem bregu in v Gazi;
- lokalne prakse, ki povzročajo degradacijo okolja in krepijo negativne učinke podnebnih sprememb na lokalni ravni;
- Izraelske okupacijske prakse, ki povečujejo negativne učinke podnebnih sprememb na lokalni ravni;
- Učinke podnebnih sprememb v vsakdanjem življenju tamkajšnjih prebivalcev in posledice, ki nastopijo zaradi teh pojavov, ter možna prihodnja tveganja, če bodo ti škodljivi faktorji še naprej eksponentno naraščali;
- zgodbe iz resničnih življenj.
NAČIN IZPELJAVE
Fizično/osebno
TERMIN PRIREDITVE
Lokacija dogodka: Ljubljana, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova ulica 2, 1000 Ljubljana
Datum: 12. 5. 2022
Čas dogodka: od 17.30 do 19.30
 
KONTAKTNA OSEBA ZA PRIREDITEV
Veronika Vižintin
Telefon: 041602549
E-naslov: vizintin.veronika@gmail.com
PRIREDITEV IZVAJA
Humanitas
Zemljemerska ulica 12, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 430 03 43
Spletna stran: https://www.humanitas.si/
Vse prireditve >>