Prireditev TVU 2024

Razstava inštalacij cvetja iz papirja

Izdelovanje suhega cvetja je bilo znano v 1. polovici 18. stoletja v Angliji, od koder se je veščina razširila po Evropi in v 1. polovici 19. stoletja dosegla tudi naše kraje. Sprva je bila dejavnost znana le med mestnim prebivalstvom, od srede 19. stoletja pa je izpričana tudi med kmečkim prebivalstvom na Slovenskem.
Uporaba papirnatih rož je bila povezana z navadami krašenja ob koledarskih šegah, šegah življenjskega kroga ter praznikih cerkvenega leta. Najpogosteje so oblikovali papirnate rože v šopke, ki so jih na primer nosili ženini in neveste ter svatje ali pa vojaški naborniki. Velikost šopkov in sestava cvetja v njih sta bili različni glede na okoliščine uporabe. S papirnatimi rožami, ki so jih spletli v vence ali kite, so ob cerkvenih praznikih krasili notranjost in zunanjost cerkva, kapelic in drugih sakralnih znamenj. V domovih so bile z njimi okrašene svete podobe in bogkov kot. V kombinaciji z naravnim rastlinjem so papirnate rože spletali tudi v nagrobne vence.
Znanje in veščine o izdelovanju papirnatih rož so se na Slovenskem v preteklosti povečini prenašale od izdelovalke do izdelovalke z zgledom in ustnim izročilom.
Naše društvo ohranja in na mlajše rodove prenaša umetnost izdelave cvetja iz papirja in v ta namen pripravlja tudi razstave.
Vabimo vas na ogled razstave, ki je postavljena v šmarskem Muzeju baroka.
NAČIN IZPELJAVE
Fizično/osebno
TERMIN PRIREDITVE
Lokacija dogodka: Šmarje pri Jelšah, Muzej baroka, Cesta na Sv. Rok 1
Datum: 10. 5. 2024–30. 6. 2024
Čas dogodka: od 09.00 do 15.00
Opomba: Razstavo si je možno ogledati v času odprtosti muzeja, informacije na: 031 575 056.
 
KONTAKTNA OSEBA ZA PRIREDITEV
Metka Leljak
Telefon: 03 581 61 04
E-naslov: metka.leljak@gmail.com
PRIREDITEV IZVAJA
Kulturno društvo Vednocvet
Gozdna ulica 22, 3250 Rogaška Slatina
Telefon: 03 581 61 04
E-naslov: metka.leljak@gmail.com
Spletna stran: https://
Vse prireditve >>
The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility. Skip to content