Prireditev TVU 2023

Časorisove delavnice medijske pismenosti za učence in dijake

Praktična in interaktivna delavnica o medijski pismenosti za učence višjih razredov osnovne šole, članov novinarskega krožka in posameznike.
Teme: Ali veste, kako prepoznati lažne novice in zakaj je treba pomisliti, preden informacije delimo na družbenih omrežjih? Znate presoditi, ali je viralna objava na družbenem omrežju pristna? Otroci in odrasli zlahka nasedemo na lažne novice oziroma dezinformacije, še posebej če te vplivajo na naša čustva ali se poigravajo z našimi prepričanji. Če imamo razvite veščine medijske pismenosti, če vemo katera orodja za razlikovanje resnice in laži imamo na voljo, bomo to znanje lažje posredovali naprej – prijateljem, staršem in znancem – predvsem pa se bomo znali zavarovati pred pandemijo dezinformacij, ki vplivajo na naše ravnanje in krhajo odnose v skupnosti.
Naša vizija je, da otroci prepoznajo pomen verodostojnih medijev in da se - tako kot generacije pred njimi - navadijo spremljati novice, ki jim lahko zaupajo. Današnji otroci odraščajo v svetu, kjer informacije pridobivajo na družbenih omrežjih in platformah, kot so TikTok, Instagram, Snapchat in YouTube. Obenem zaradi razvoja tehnologije in spremenjenih navad ne vidijo več staršev brati časopise in revije oziroma spremljati televizijska in radijska poročila, kot smo to nekoč lahko mi. Zato jim moramo znova privzgojiti navado redne uporabe zanesljivih virov in navaditi na kritično razmišljanje o verodostojnosti novic in informacij, s katerimi prihajajo v stik.
To najlažje naredimo v šoli, kjer so vsi otroci, tudi tisti, ki prihajajo iz manj ozaveščenih in spodbudnih okolij. Delavnica, s katero spodbujamo medijsko pismenost in kritično razmišljanje za dejavno državljanstvo.

NAČIN IZPELJAVE
Fizično/osebno
TERMIN PRIREDITVE
Lokacija dogodka: Spodnje Škofije, Osnovna šola Oskarja Kovačiča Škofije
Datum: 14. 6. 2023
Čas dogodka: od 10.05 do 11.35
 
KONTAKTNA OSEBA ZA PRIREDITEV
Sasa Petejan
Telefon: 041862654
PRIREDITEV IZVAJA
Zavod Časoris
Strugarska ulica 9, 1000 Ljubljana
Telefon: 041 862 654
Spletna stran: http://casoris.si
Vse prireditve >>