Prireditev TVU 2021

Na Dvoru ulita umetnost; odprtje razstave v Dolenjskem muzeju Novo mesto

Na Dvoru pri Žužemberku je v 19. stoletju pod okriljem znane plemiške družine Auersperg obratovala največja železolivarna južno od Alp, ki je povprečno zaposlovala 700 delavcev.

Njihova posebnost so bili umetniško izdelani okrasni in uporabni predmeti iz litega železa: grbi, reliefi, obtežilniki, podstavki za ure, likalniki, svečniki, nakit, peči, nagrobni križi, posoda za kuhanje, mostovi, vodnjaki itd.

Na razstavi bodo prikazani najlepši predmeti, ki jih hranimo v muzejskih zbirkah, v smiselni povezavi s prikazom zgodovine železarne, ki obsega naslednje vsebine: oglarjenje, rudarjenje, razvoj objektov železarne, delavce, raznovrstnost izdelkov, itd. S triminutnim filmom bo nazorno prikazan proces ulivanja litoželeznih predmetov. Na voljo bodo 3D prezentacije vodnjaka v Žužemberku, Zoisovega nagrobnika v Ljubljani in železarskega kompleksa na Dvoru, ki bo prikazan tudi s klasično maketo.

Z razstavo želimo širiti vedenje o visoko kvalitetnih metalurških in umetniških izdelkih, ki so jih bili sposobni izdelati naši predniki in s tem dvigniti ponos in samozavest med domačini in v širšem okolju.

Razstava bo na ogled v Mali dvorani Dolenjskega muzeja Novo mesto, 1. oktober 2021 - 31. december 2021.


NAČIN IZPELJAVE
Fizično/osebno
TERMIN PRIREDITVE
Lokacija dogodka: Novo mesto, Dolenjski muzej Novo mesto, Muzejska ulica 7, 8000 Novo mesto
Datum: 1. 10. 2021
Čas dogodka: ob 19.00
 
KONTAKTNA OSEBA ZA PRIREDITEV
Jasna Dokl Osolnik
Telefon: 07 373 11 11
E-naslov: dolenjski.muzej@dolenjskimuzej.si
PRIREDITEV IZVAJA
Dolenjski muzej Novo mesto
Muzejska ulica 7, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 373 11 17, 07 373 11 11
E-naslov: laura.fabjan@guest.arnes.si
Spletna stran: http://www.dolmuzej.com
Vse prireditve >>