Prireditev TVU 2023

Praznik situl

Festival železnodobnega življenja in kulinarike

Novo mesto je bilo v starejši železni dobi (8.–4. st. p. n. št.) eno najpomembnejših srednejevropskih središč. Na dveh gomilnih grobiščih je bilo najdenih kar 9 bronastih, figuralno okrašenih kovinskih posod – situl, ki sodijo v vrh evropske prazgodovinske likovne umetnosti. Zato je Novo mesto MESTO SITUL.

Situle so bronaste posode za shranjevanje in serviranje pijač. Izdelane so iz tanke, sijoče kovine in okrašene z mitskimi in herojskimi prizori. Bogata in živopisna situlska pripoved dopolnjuje naše vedenje o življenju socialno močno razslojene prazgodovinske družbe, saj v tem času ne poznamo pisave. Vrhnji sloj, elito tega časa, so predstavljali imenitni posamezniki, ki so v svojih rokah združevali politično, vojaško, ekonomsko, duhovno in socialno moč. Bogato okrašene bronaste situle so uporabljali kot prestižno namizno in protokolarno posodje. Iz njih so gostom na praznovanjih stregli dragocena opojna vina.

Situlski spomeniki Novega mesta nedvomno sodijo v zakladnico svetovne kulturne dediščine in so nepogrešljiv prispevek Dolenjske pri oblikovanju skupnega evropskega kulturnega prostora.

Praznik situl je posvečen tem izjemnim spomenikom, ki pričajo o življenju halštatskih prebivalcev Novega mesta, ki so bili enakovredni izjemnim civilizacijam celinske in sredozemske Evrope. Praznik situl tako predstavlja dogodek, prežet z dolenjsko kulturno in naravno dediščino, ki jo dopolnjuje nov, urbani pogled.

Festival železnodobnega življenja in kulinarike bo potekal v Novem mestu na Glavnem trgu. Na ogled bodo različne starodavne obrti, kulinarične delavnice za odrasle in otroke, animacije različnih borilnih veščin ter izbrana ponudba hrane in pijače. Prikazana bodo takratna oblačila in oprema, mistična glasba, ples in utrip železnodobnega življenja. Praznovanje bo obogatilo strokovno vodstvo po bogati arheološki dediščini, ki jo hrani Dolenjski muzej Novo mesto, in večerni koncert glasbe s pridihom železnodobnega časa.
Letošnji gostje 8. Praznika situl so kolegi s Poljske in Italije.
NAČIN IZPELJAVE
Fizično/osebno
TERMIN PRIREDITVE
Lokacija dogodka: Novo mesto, Dolenjski muzej Novo mesto, Muzejska ulica 7
Datum: 3. 6. 2023
Čas dogodka: od 17.00 do 24.00
 
KONTAKTNA OSEBA ZA PRIREDITEV
Dolenjski muzej
Telefon: 041536545
E-naslov: lavra.fabjan@dolenjskimuzej.si
PRIREDITEV IZVAJA
Dolenjski muzej Novo mesto
Muzejska ulica 7, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 373 11 17, 07 373 11 11
E-naslov: laura.fabjan@guest.arnes.si
Spletna stran: http://www.dolmuzej.com
Vse prireditve >>