Samooskrba in gastronomija
Slovenija je razglašena za Evropsko gastronomsko regijo 2021. Na spletni strani projekta je zapisano, da je »usmerjen v povečevanje kakovosti življenja. Vključuje priložnosti za izobraževanje na področju zdravega in sonaravnega bivanja ter trajnostnega razvoja gastronomije. Krepi nacionalno promocijo kulinarike in gastronomije ter ustvarja sinergijo z lokalnimi okolji oziroma kulturami.« Več podrobnosti je vključenih v publikacijo Okusiti Slovenijo.
Gastronomija je pomemben povezovalni člen med regijami, posamezniki in generacijami. Vključuje več kot zgolj pripravo hrane – začne se že s pridelavo. Poljedelsko in kmetijsko znanje se prenaša iz roda v rod, ravno tako tudi poznavanje značilnosti prehrane, postopkov za pripravo in postrežbo jedi, ljudskih običajev, ki so povezani z določeno vrsto hrane … Raziskave kažejo, da se znanje starih ljudskih mojstrov (oglarjev, gozdarjev, rejcev drobnice ipd.) izgublja.
V to skupno akcijo se letos podajamo prvič. Vanjo uvrstimo dogodke, vezane na predstavitev slovenske prehrane – od njive do mize, od zasnove, priprave in postrežbe jedi do turizma na podeželju v (naj)širšem smislu.
Dogodki TVU, povezani s to skupno akcijo TVU 2021, so na voljo tukaj.
Akcije/teme TVU 2022
- Parada učenja – dan učečih se skupnosti
(25. maj 2022) - Skupne akcije/teme TVU 2021:
- Učenje je življenje –
naj krepi in radosti!
krovna tema - Beremo skupaj – za znanje in zabavo!
- Starajoča se družba in medgeneracijsko povezovanje
- Digitalna preobrazba družbe
- Kulturna dediščina – spoznajmo, varujmo in ohranimo!
- Trajnostni razvoj – lokalno in globalno!
- Vključenost, izzivi večkulturnosti in dejavno državljanstvo
- Učenje je življenje –
- Skupni akciji/temi gostujočih mrež/projektov: