Samooskrba in gastronomija

Slovenija je razglašena za Evropsko gastronomsko regijo 2021. Na spletni strani projekta je zapisano, da je »usmerjen v povečevanje kakovosti življenja. Vključuje priložnosti za izobraževanje na področju zdravega in sonaravnega bivanja ter trajnostnega razvoja gastronomije. Krepi nacionalno promocijo kulinarike in gastronomije ter ustvarja sinergijo z lokalnimi okolji oziroma kulturami.« Več podrobnosti je vključenih v publikacijo Okusiti Slovenijo.

Gastronomija je pomemben povezovalni člen med regijami, posamezniki in generacijami. Vključuje več kot zgolj pripravo hrane – začne se že s pridelavo. Poljedelsko in kmetijsko znanje se prenaša iz roda v rod, ravno tako tudi poznavanje značilnosti prehrane, postopkov za pripravo in postrežbo jedi, ljudskih običajev, ki so povezani z določeno vrsto hrane … Raziskave kažejo, da se znanje starih ljudskih mojstrov (oglarjev, gozdarjev, rejcev drobnice ipd.) izgublja.

V to skupno akcijo se letos podajamo prvič. Vanjo uvrstimo dogodke, vezane na predstavitev slovenske prehrane – od njive do mize, od zasnove, priprave in postrežbe jedi do turizma na podeželju v (naj)širšem smislu.

Dogodki TVU, povezani s to skupno akcijo TVU 2021, so na voljo tukaj.

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility. Skip to content